Vroege Vogels

Groene glazenmaker dreigt te verdwijnen

  •  
18-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Groene-glazenmaker.jpg
Door onzorgvuldig beheer door de gemeente Bodegraven dreigt de groene glazenmaker uit de Zuidzijderpolder te verdwijnen. Natuurliefhebbers trekken aan de bel en dringen aan op zorgvuldig beheer van de sloten in het buitengebied.
Bedreigd
De groene glazenmaker is een bedreigde libellensoort, die voorkomt in laagveengebieden. Hij is afhankelijk van de steeds zeldzamer wordende plant krabbenscheer. In de Zuidzijderpolder in de gemeente Bodegraven is onlangs bijna alle krabbenscheer verwijderd uit een sloot waar groene glazenmaker voorkomt. Natuurliefhebbers hebben nu  aangedrongen op zorgvuldiger beheer.
Fout
Inwoners van Bodegraven en leden van KNNV Gouda hebben hier al diverse keren op gewezen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (voorheen AID) heeft al eerder een waarschuwing gegeven aan deze gemeente. Opnieuw is het bij het schonen van een waardevolle sloot in de Zuidzijderpolder misgegaan: de gemeente heeft 90% van de krabbenscheer verwijderd. En daarmee is ook 90% van deze populatie groene glazenmakers kansloos op de oever gedeponeerd. De natuurliefhebbers hopen dat vanaf nu de gemeente Bodegraven wel rekening zal houden met de zeldzame, bedreigde en beschermde groene glazenmaker. Voor het te laat is.
Tekst: Kars Veling & Henk de Vries, De Vlinderstichting
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.