Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene genen

  •  
30-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Rob en Anne
Zeven portretten lieten we het afgelopen jaar horen over kinderen, die in de sporen van hun ouders traden en bioloog werden of iets bijzonders met de natuur kregen. Bestaat er zoiets als groene genen? Zondag een samenvatting van alle delen die het afgelopen jaar zijn uitgezonden.
1: Familie Kwak
Anne Kwak is bioloog en verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en doet sinds kort promotieonderzoek naar de invloed van bestrijdingsmiddelen op populaties van de kleine karekiet. Haar vader  Robert Kwak is bioloog en werkt als hoofd afdeling bescherming voor Vogelbescherming Nederland. Zijn specialisme is watervogels.
2: Familie Doevendans
Ecoloog Jan Doevendans uit Groningen gaat al sinds zijn veertiende naar het Lauwersmeer om vogels te tellen. Zijn dochter  Xantha werkt voor de Natuurschool in Groningen. 
3: Familie Smit
Vader Jan en zoon John Smit zijn allebei entomoloog en dat zorgt bij publicaties nogal eens voor verwarring. Jan is vooral van de bijen en John weet alles van zweefvliegen.
4: Familie Gittenberger
Wie een béétje bekend is met slakken kent natuurlijk Edi Gittenberger, de Leidse slakkentaxonoom en verbonden aan Naturalis. En wie een beetje bekend is met onderwaternatuur kent vast zijn zoon Arjan Gittenberger, die alles weet van waterslakken, want Arjan is marien bioloog.
5: Familie Domis
Marijke de Senerpont Domis is landbouwkundig ingenieur gaf jarenlang biologieles op een middelbare school; haar dochter Lisette ging de wetenschap in en is marien bioloog bij het NIOO in Wageningen.
6: Familie Lever
Opa Jan Lever was de grondlegger van de faculteit biologie aan de VU; zoon Bert en schoondochter Clasien studeerden bij hem en kleinzoon Jelle werd ook bioloog. Het eerste achterkleinkind kijkt al naar beestjes.
7. Familie Smit
Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. In 2002 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit. Gedurende zes jaar was hij universitair docent. Vanaf 2003 is hij professioneel natuurfotograaf & filmer. Zijn broer Chris Smit is docent aan de Universiteit Groningen en doet veel onderzoek naar de gevolgen van begrazing op de vegetatie in natuurgebieden, waaronder in de Oostvaardersplassen.

Meer over:

biologen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.