Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene ambities in regeerakkoord

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat een aantal goede voornemens op het vlak van milieu. Natuurbeschermers zijn echter niet helemaal tevreden.
Klimaat
Volgens Greenpeace en Natuur & Milieu is het gebrek aan klimaatsdoelstellingen een grote tegenvaller: "Klimaatverandering is het grote probleem van deze tijd en door minder fossiele energie te verbruiken, kunnen we bijdragen aan het terugdringen van gevaarlijke temperatuurstijging."
Energie
Beide organisaties positief over de ambities op het vlak van energiebesparing. Met de beoogde 16 procent zal het aandeel duurzame energie tot 2020 behoorlijk moeten stijgen. De hoge investeringen in windenergie worden als veelbelovend gezien. Bovendien wordt het opwekken van duurzame energie met coöperaties fiscaal aantrekkelijker.
 
Biomassa
Kritiek komt vooral op het besluit om de bijstook van biomassa in kolencentrales te subsideren. "Greenpeace is hier fel op tegen, omdat daarmee in feite het bezitten van een kolencentrale rendabeler wordt gemaakt en omdat zoveel biomassa nooit duurzaam kan worden geproduceerd. Dat voldoet niet aan het principe van de vervuiler betaalt."
 
Voedsel
Volgens Natuur & Milieu ontbrekt er ook een agenda voor duurzaam voedsel en het terugdringen van vleesconsumptie. Men is er wel positief over dat het nieuwe akkoord duurzaam landbouwbeleid steunt.
Bronnen: Natuur & Milieu, Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.