Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groen licht voor zoutwinning in Waddenzee

  •  
23-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddenzee_jokenijenhuis.jpg

© Waddenzee bij Den Oever. (Fotograaf: jokenijenhuis)

De zoutwinning onder de Waddenzee door Frisia Zout kan doorgaan. De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren van natuurorganisaties afgewezen. Het bedrijf heeft nu alle vergunningen voor de zoutwinning in het natuurgebied.

Natuurverenigingen teleurgesteld

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming reageerden teleurgesteld. ,,De Waddenzee is een werelderfgoed en een maand geleden ook nog uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Daar moet je zuinig op zijn. Dan moet je als overheid gewoon durven zeggen: we doen het niet'', aldus Auke Wouda van de Waddenvereniging.
Volgens de natuurverenigingen leidt zoutwinning tot bodemdaling. Hierdoor is de kans groot dat trekvogels minder voedsel kunnen vinden en vervolgens hun lange vliegtocht niet overleven. 
De ruimte die ontstaat door bodemdaling, zal naar verwachting worden opgevuld met zand en slib, afkomstig uit de Noordzee. Het is onbekend wat dat met de samenstelling en het bodemleven van de wadplaten doet.

Zoutwinning tot 2052

Frisia Zout BV zal waarschijnlijk volgend jaar de eerste boring gaan voorbereiden. Het bedrijf is daarbij verplicht om de veranderingen van de wadbodem in de gaten te houden. De vergunning geeft in principe ruimte om tot 2052 zout onder de Waddenzee te winnen. 
Bronnen: ANP, Waddenvereniging en Natuurmonumenten

Meer over:

waddenzee, zout
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.