Vroege Vogels

Groen licht voor omstreden oliepijpleiding Keystone

  •  
21-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pijpleiding

© Pijpleiding, bron: pixabay

TransCanada heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse staat Nebraska voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. Het Canadese pijpleidingenbedrijf zet daarmee een belangrijke volgende stap richting de daadwerkelijke bouw, waar al jaren over wordt gediscussieerd.

Streep door Keystone

De bijna 1900 kilometer lange leiding moet ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. De bouw kost ongeveer 8 miljard dollar. President Donald Trump draaide na zijn aanstelling snel een beslissing van zijn voorganger Barack Obama terug, die in 2015 een streep zette door Keystone. Milieugroeperingen en enkele Indianenstammen protesteren al jaren tegen het plan. Nebraska keurde overigens niet het voorkeurstraject van TransCanada goed, maar een alternatief. Dat kan problemen opleveren omdat die optie niet zo uitgebreid is onderzocht als het voorkeurstraject. Dat kan leiden tot verdere vertragingen.

Kritiek op oliepijpleiding

Milieugroepen hebben al aangekondigd naar een federale rechter te stappen om de bouw tegen te houden. Ook grondbezitters wier land nu onder de goedgekeurde route ligt, kunnen nog bezwaar aantekenen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.