Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groen licht voor nieuwe dijken Munnikenland

  •  
02-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
munnikenland.jpg
Staatssecretaris Tineke Huizinga van Waterstaat heeft het groene licht gegeven voor de nadere uitwerking van het plan Munnikenland, waardoor de Waal in de Bommelerwaard meer ruimte krijgt. Waterschap Rivierenland wil in dit gebied een dijk afgraven en een nieuwe dijk bouwen.
Het Munnikenland is het gebied in de gemeente Zaltbommel waar de Waal en de (Afgedamde) Maas samenstromen. In de punt van het gebied staat het bekende Slot Loevestein.
De dijkteruglegging betekent dat een aanzienlijk stuk landbouwgrond verloren gaat, maar volgens het schap weegt dat niet op tegen de noodzakelijke bescherming tegen hoge waterstanden. De werkzaamheden moeten in 2015 klaar zijn.
Schap, provincie en gemeente hebben samen besloten dat de huidige dijk om de Buitenpolder Munnikenland verdwijnt. De uiterwaarden worden afgegraven. Door begrazing en wisselende waterstanden moet in dat gebied oorspronkelijke riviernatuur ontstaan. Ook worden restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie beter zichtbaar gemaakt. De bezoeker kan in het nieuwe natuurgebied tevens bekijken hoe middeleeuwers de vruchtbare grond ontgonnen.
De nieuwe dijk strekt zich uit tot aan Slot Loevestein. Net als in de Middeleeuwen komt deze dijk haaks op de rivier te staan. Het waterschap verwacht in februari meer te kunnen vertellen over de details van het plan en de kosten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.