Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groen licht voor nieuw Nationaal Park Nieuw Land

28 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
6d584a6e16.jpg

© Zonsopkomst Markermeer Fotograaf: jokenijenhuis

Het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land heeft groen licht gekregen om verder ontwikkeld te worden. Woensdag hebben de Provinciale Staten toestemming gegeven. De natuurgebieden de Oostvaardersplassen, het Markermeer, de Marker Wadden en de Lepelaarsplassen zullen gezamenlijk het nieuwe Nationaal park vormen.
Het is de bedoeling om de natuurgebieden met elkaar in verbinding te brengen en de natuur verder te ontwikkelen. Ook moet het park toegankelijk worden voor recreanten. Voor de komende 20 jaar is er een ontwikkelingsvisie opgesteld. De provincie Flevoland werkt samen met onder meer Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Bezoekerscentra

Architect Francine Houben is betrokken bij het project en vertelt tegen NPO Radio 1 dat er bijvoorbeeld bezoekerscentra’s en andere voorzieningen komen. Er wordt zelfs gesproken over een natuurtreinstation waarvandaan bezoekers fietsen kunnen huren om het gebied rond te fietsen. Er blijven ook gebieden verboden terrein voor recreanten, die gebieden zijn gereserveerd voor flora en fauna.
Daarnaast vertelt Houben dat er uitwisseling zal plaatsvinden tussen het water van het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Hierdoor zal o.a. de waterkwaliteit verbeteren.
Nationale Parken
Tot nu toe waren er twintig Nationale Parken verdeeld over elf provincies, zoals De Biesbosch in Zuid-Holland en Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Samen met de ander Nationale Parken vertelt het Nieuw Land het verhaal van de Nederlandse natuur. Een Nationaal Park kent een karakteristiek landschap met bijzondere dieren en planten. Alleen Groningen mist nu nog zo’n iconische Nationaal Park.
Bron: Omroep Flevoland, ANP, NPO Radio 1

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.