Groeikansen voor grensoverschrijdend hoogveen
• 14-12-2007
• leestijd 1 minuten
Het hoogveen in het Witte Veen bij Haaksbergen kan zich weer uitbreiden. Natuurmonumenten heeft damwanden geplaatst die het grond- en regenwater vasthouden. Ook in Duitsland worden maatregelen genomen die de verdroging van het hoogveen tegengaan. De grensoverschrijdende samenwerking creëert uitstekende groeikansen voor zeldzame veenmossoorten, eenarig wollegras, lavendelheide en klokjesgentiaan.
Klokjesgentiaan is onmisbaar voor de vlinder gentiaanblauwtje, die nog maar sporadisch in Nederland voorkomt. Het Nederlandse grondwaterpeil is de laatste decennia gezakt dankzij drinkwateronttrekking en agrarisch landgebruik. Boeren gebruiken steeds zwaardere machines, die niet geschikt zijn voor erg natte bodems.
Natuurlijke klimaatbuffer
Natuur gedijt beter bij een hoog grondwaterpeil. Door verdroging worden natte natuurgebieden zoals hoogveen en natte heide steeds zeldzamer. De kenmerkende dieren en planten in deze gebieden nemen de laatste jaren in rap tempo in aantal af. Natuurmonumenten beschermt natte natuur. We gaan verdroging tegen en kopen aangrenzende (landbouw)gebieden aan, zodat het waterpeil omhoog kan. Natte gebieden zijn ook van belang als natuurlijke klimaatbuffer die bij extreme regenval overvloedig water kunnen opvangen.
Veel bereikt
Rond het Witte Veen is de laatste tijd veel bereikt. Landbouwgebied kon worden aangekocht en afwateringssloten gedempt, zodat het waterpeil in het gebied omhoog ging. In 2000 heeft Natuurmonumenten een leemkade aan de noordkant van het veen aangelegd. In Duitsland is een drainagesysteem verwijderd. Een aantal kenmerkende planten heeft zich in het gebied kunnen handhaven. De maatregelen in het Witte Veen zijn grotendeels betaald met subsidie verdroging van natte natuur moet tegengaan.
Bron: Natuurmonumenten