Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groeien

  •  
30-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grutto1_01.jpg
Op dit moment is mijn aandacht gericht op gruttokuikens. Hoeveel hebben het er overleefd bij de boeren die ik bezocht heb en kan ik een deel van hen ringen.
Nieuwe legsels
Wat mij nogal verbaast is dat ik veel nieuwe nesten bij vind van grutto’s die net aan de leg zijn. Dit kunnen elders verstoorde paren zijn die een vervolg legsel starten. Maar gezien de aanhoudende droogte ook vogels die lang gewacht hebben met de eileg. Het blijft speculeren.
Snel
Bij grutto’s gaat alles snel. In de vier maanden dat ze in Nederland verblijven moet het hele filmpje afgespeeld zijn. “Aankomst-Balts-Eileg-Vliegvlug”. Je kan dan wel indenken dat de kuikens ook met een razendsnel tempo moeten groeien. Schrik niet, na 25 tot 28 dagen kunnen deze nestvlieders ook echt vliegen.
Biometrie
Wanneer ik een groot kuiken te pakken krijg om te ringen nemen we ook de biometrie, (maten en gewichten nemen), zodat een goed beeld ontstaat van elk individu afzonderlijk.
Zo kunnen we onderzoeken of de kuikens dit jaar met een betere conditie hun leventje ingaan dan vorige jaren. Want immers door het vroege maaien hebben mijn boeren ruim om de nesten heen gewerkt.  Het gras was al aardig gegroeid toen de kuikens uitkwamen. Hierdoor was veel dekking en vooral insecten voorradig.
Kees en Astrid
Twee jaar terug ringde ik het gruttokoppel “Kees en Astrid”, vernoemd naar de boer en ondergetekende. Sindsdien zijn deze twee altijd onafscheidelijk geweest.
Dit jaar had boer Kees het geluk het nest al vlot gevonden te hebben en er ruim omheen gemaaid. Vanmorgen is het mij gelukt twee van hun kuikens van minimaal 8 dagen oud te voorzien van kleurringen.
Je denkt dan wel eens of je dat moet doen of niet maar dit levert een schat aan informatie op als ze weer teruggevonden worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.