Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groei aantal megastallen laat noodzaak landelijk verbod zien_27_09_2012

  •  
27-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_05.jpg
Steeds meer koeien komen niet meer buiten door schaalvergroting in de veehouderij, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Milieudefensie laten de cijfers van het CBS zien dat de trend van schaalvergroting doorgaat als de overheid niet ingrijpt.
Dit jaar stelde staatssecretaris Bleker maximum grenzen voor het aantal dieren in een stal voor. Uit de cijfers blijkt dat er nu al bijna 300 megastallen boven deze grens zitten. "We zien dat zelfs de gigastallen in opkomst zijn, met de norm van Bleker zit je bij melkkoeien op zes keer een gemiddeld bedrijf, en zelfs deze veel te hoge norm wordt steeds meer overschreden," aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. "Er moet snel actie ondernomen worden om te voorkomen dat gigantische ondernemingen straks alle middel- en kleine bedrijven opslokken, met alle gevolgen voor dierenwelzijn en milieu vandien."
Nooit meer buiten
Volgens de cijfers van CBS staat de schaalvergroting in de veehouderij haaks op de vrije uitloop voor dieren. Steeds meer koeien staan permanent op stal. Breunissen: "Schaalvergroting is funest voor dierenwelzijn: hoe groter het bedrijf, hoe minder weidegang. Er moet snel actie ondernomen worden om te voorkomen dat straks meer dan de helft van de koeien permanent nooit meer buiten komt."
Geen draagvlak
Volgens Milieudefensie moet de overheid met een duidelijk verbod op megastallen komen. "Er is geen draagvlak voor megastallen onder de Nederlandse bevolking, toch gaat de schaalvergroting maar door omdat de politiek niet ingrijpt."
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.