Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grijze zandbij_25_04_2016

25 apr 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Op een mooie zonnige dag in april of mei kun je op dijken, in zandputten of op de heide een kolonie grijze zandbijen aantreffen. Dit zijn solitaire bijen, maar ze bouwen wel hun nesten bij elkaar. Dit kunnen wel tot zo’n 200 nesten per vierkante meter zijn.
Ze graven de nesten onder de grond tot zo’n 60 centimeter diep. Hier leggen ze hun eitjes op bolletjes stuifmeel, zodat de uitgekomen larven meteen iets te eten hebben. De ingang van het nest verbergen ze goed, om te voorkomen dat de roodharige wespbij z’n slag slaat.
Deze roodharige wespbij is een parasiet die zoekt naar de nesten van de grijze zandbij. Hierin legt de wespbij haar eitjes, die eerder uitkomen dan die van de grijze zandbij. De larven van de wespbij eten vervolgens het broedsel van de zandbij op. Omdat de roodharige wespbij haar eitjes in andermans nest legt, wordt ze ook wel koekoeksbij genoemd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar