NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grijs, groen en gelukkig

29 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
_MG_5723.jpg
De aanwezigheid van ‘groen’ heeft een positieve uitwerking op het welzijn van de mens laten onderzoeken zien. Met het project Grijs, groen en gelukkig wil het IVN, niet minder dan een groene revolutie gaan veroorzaken in de Nederlandse zorg. Door het aanleggen van beleeftuinen, groene wanden en het inzetten van de natuurkoffer wil het IVN ouderen weer activeren die nauwelijks nog buiten komen. 
Groen geluk
Bastiaan Verberne van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid zegt hierover: Mensen die geregeld in aanraking met de natuur komen, voelen zich minder gestresst, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts. Onze droom is dat, zodra er gesproken wordt over ouderenzorg, het woord ‘natuur’ valt. Het zou geweldig zijn als alle mensen die bezig zijn met ouderenzorg de waarde van de natuur gaan inzien. Met dit proces van vergroenen van de ouderenzorg, denken we dat het welzijn van ouderen aanzienlijk kan worden vergroot.’ 
Groene oases
Het IVN wil 100 zorgcentra omtoveren tot groene oases. Zorgcentrum Pennemes in Zaandam is de eerste ‘koploper’ die de natuur naar binnen haalt. 
Het idee voor de natuurkoffer komt van Jan Westera. In 2011 maakte Henny Radstaak voor Vroege Vogels al een eerste reportage over de natuurkoffer en in 2012 werd Jan Westera tijdens de uitzending verrast met de Vroege Vogels Ereprijs: 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.