Het is een spookachtig beeld. Takken gehuld in wit spinsel en duizenden rupsen die over het groen krioelen en zich tegoed doen aan de bladeren van de boom. ,,Maar het is gewoon de natuur'', zegt Leen Moraal van Alterra. Deze organisatie maakt deel uit van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en bestudeert als sinds 1946 insectenplagen in ons land.
Vierhonderd vrijwilligers houden in Nederland voor Moraal de insectenpopulatie in de gaten. ,,Spinselmot valt op en steeds meer particulieren doen er melding van.'' Volgens Moraal heeft de afgelopen strenge winter er waarschijnlijk voor gezorgd dat de natuur in één keer goed in de startblokken staat. ,,In het voorjaar gaat de natuur dan in één keer los'', aldus Moraal.
Uit grafieken van Alterra blijkt dat het aantal rupsenplagen de afgelopen twintig jaar in land gestegen. ,,Door de zachtere en nattere winters overleven de eitjes veel beter.'' ,,Veel mensen vinden de beestjes vies'', zegt Moraal. ,,Bovendien heeft de spinselmot een zekere vorm van griezeligheid.''
Spinselmotten doen ongeveer zes weken tegoed aan de bladeren aan de boom, verpoppen zich dan in de spinsels en veranderen dan in een witte vlinder met zwarte stippels. Volgens Alterra maken mensen zich ten onrechte zorgen over bomen die een aanval van duizenden rupsen te verduren krijgen. ,,Bomen lijken een geheim wapen te hebben. In juni lopen de bomen gewoon nog eens uit.''
Als de boom geen bladeren meer heeft, gaan de rupsen op zoek naar nieuw groen volgens Moraal. ,,Dan kruipen ze met duizenden tegelijk over een fiets of een auto die onder die boom staat geparkeerd.'' Volgens de onderzoeker een natuurlijk en spectaculair fenomeen. ,,Er is niets anders tegen te doen dan de auto naar de wasstraat brengen'', aldus Moraal.