Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Griel, bodemdieren, geluksklavers en alle overige onderwerpen

  •  
25-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
JeroenOnrust

Jeroen Onrust met rode regenworm

© Rob Buiter

De koning van de bodem: de rode regenworm

Hij wordt ook wel de koning van de bodem genoemd, de rode regenworm. Vanwege zijn onschatbare waarde voor de aarde. Hij vervulde samen met de grutto een hoofdrol in de op Prinsjesdag door twee boeren uitgesproken Grondrede. Jeroen Onrust doet onderzoek naar de rode regenworm en zijn functie in de bodem. Naast de Grondrede was er nog een reden om Jeroen Onrust uit te nodigen: het zijn de Bodemdierendagen.

Gegrepen door grielen

Guido Keijl schreef met collega's een 'kroniek' over de uit Nederland verdwenen Griel. Een spookvogel, zoals de beroemde vogelfotograaf en -onderzoeker Jan P. Strijbos hem noemde.
Guido Keijl

Guido Keijl (Naturalis) met enkele grielen uit de collectie

© Rob Buiter

Fenolijn 035-6711338

Oeverzwaluwen die zich verzamelen om op trek te gaan, parende kruisspinnen, nabloeiers in de herfst en de laatste purperreigers. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een hoop waarnemingen van vlinders en u hoort wat een poepuiltje is.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Ruige dwergvleermuis

Het is nu de tijd dat de ruige dwergvleermuis massaal door Nederland trekt. Daarbij leggen deze kleine zoogdieren enorme afstanden af. En intussen proberen de mannetjes ruige dwergvleermuis ook nog een vrouwtje te versieren, om mee te paren. Verslaggever Henny Radstaak is ’s avonds laat op stap gegaan met vleermuisonderzoeker Suzanne Halters.

Geluksklavers

Bij het horen van het woord Vinex-wijk denken de meeste mensen aan uitgestrekte stenen landschappen vol met hijskranen en jonge gezinnen. Opgegroeid in het rurale gebied van Groningen, belandde chrijfster Elvira Werkman 12 jaar geleden in een enorme vinex-wijk in Arnhem Zuid. Aanvankelijk zag ze daar als een berg tegenop, maar het tij is gekeerd en in de nieuwbouwwijk blijkt ook genoeg natuur te vinden te zijn. Ze heeft dit allemaal gedocumenteerd in haar nieuwe boek Geluksklavers.

1001 hectare kruidenrijk grasland.

IMG_0591

Henk Kerkers met zijn saladebuffet

© Hanneke van Ormondt

1001 hectare kruidenrijk grasland. Dat willen Urgenda, LTO en Pure Graze met een nieuwe crowdfundingsactie bereiken. Met een fikse korting kunnen boeren kruidenrijk zaad inkopen om hun weides meer biodivers te maken. En dat niet alleen, ook is een kruidenrijke bodem beter bestand tegen droogte en er hoeft minder bemest te worden. Dat alles trok melkveehouder Henk Kerkers over de streep. Nu nog even afwachten of zijn koeien het ook lekker vinden.

Wil je meer weten? Dat kan via deze site 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.