Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greta Thunberg praat in Kyiv over de ecocide

  •    •  
30-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
the-dnieper-g3b329e1d0_1280

Dam voor de verwoesting

© Pixabay


De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft donderdag in Kyiv een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze spraken elkaar tijdens een overleg van een internationale werkgroep die zich zal bezighouden met Russische milieumisdaden.

Milieuschade door dambreuk

Onder meer de verwoesting van de Kachovka-stuwdam in Oekraïne werd besproken. De president stelt dat de "Russische terroristische aanval" heeft geleid tot de "grootste ecocide in Europa in decennia". Met ecocide wordt het moedwillig vernietigen van de natuur bedoeld.

Thunberg reageerde kritisch op de internationale reactie op de damdoorbraak in juni, waardoor grote stukken land onder water kwamen te staan. "Ik denk dat de reactie van de wereld op deze ecocide niet voldoende was", zei ze. "We moeten er luider over praten, we moeten het bewustzijn vergroten over wat er is gebeurd."

Rusland ter verantwoording

Bij het overleg waren naast Thunberg ook de Zweedse oud-vicepremier Margot Wallström, de Ierse oud-president Mary Robinson en Heidi Hautala, de Finse vicevoorzitter van het Europees Parlement. De werkgroep, waar ook de Oekraïense autoriteiten aan zullen deelnemen, zal zich over de milieuschade buigen en mechanismen ontwikkelen om Rusland ter verantwoording te roepen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.