Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenwashing-rechtszaak tegen KLM mag doorgaan

  •    •  
08-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
KLM_vliegtuig_pixabay

© Pixabay

De rechtbank in Amsterdam heeft een oordeel geveld over de duurzaamheidsclaims die de KLM in reclames heeft gedaan. De rechtbank heeft woensdag besloten dat de zaak van stichting Fossielvrij NL, die de luchtvaartmaatschappij had aangeklaagd, mag doorgaan naar de inhoudelijke fase.

Advocaten van de KLM

Advocaten van de KLM hadden geprobeerd de zaak in de kiem te smoren. Ze wilden de eisers niet-ontvankelijk te laten verklaren. Als ze gelijk hadden gekregen, was het van een inhoudelijke discussie in de rechtszaal niet eens gekomen. Daar gaan de rechters echter niet in mee.

Greenwashing

De eisers leggen uitdrukkelijk een verband tussen advertenties waarin de KLM zichzelf een duurzaam imago aanmeet, en klimaatverandering. Reclame maken is tenslotte bedoeld om mensen in vliegtuigen te krijgen en vliegtuigen stoten onder meer CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Visie KLM

De KLM ziet het anders: het bedrijf vindt de eigen klimaataanpak juist "zeer ambitieus" en ziet geen direct verband tussen de KLM-reclames en klimaatverandering. "In dit stadium kan niet worden uitgesloten dat er een verband is als door Fossielvrij gesteld", oordeelt de rechtbank echter. Het debat daarover moet tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak worden gevoerd.

Campagne Fossielvrij NL

De KLM-advocaten wezen er tijdens de eerste zitting bovendien op dat de omstreden reclame-uitingen niet meer worden gebruikt. In de campagne waartegen Fossielvrij NL de zaak was begonnen, profileerde de KLM zich nadrukkelijk als een bedrijf dat verantwoord wil omgaan met de aarde. 'Fly Responsibly' was de titel van de campagne.

Volgens Fossielvrij NL doet de luchtvaartmaatschappij nog steeds "vergelijkbare misleidende uitingen". De organisatie vindt de CO2-compensatie via herbebossing bijvoorbeeld misleidend, omdat de klimaatschade die vliegen veroorzaakt daar volgens Fossielvrij NL niet echt mee kan worden goedgemaakt. Dat de KLM een klein beetje duurzame vliegtuigbrandstof gebruikt, vindt Fossielvrij ook niet aantonen dat het bedrijf duurzaam is. Het gaat om minder dan 1 procent van alle brandstof voor de toestellen.

Reactie Fossielvrij NL

Hiske Arts van Fossielvrij NL is blij met het tussenvonnis. "Het is belangrijk dat de rechter zich over KLM’s uitingen gaat buigen. Want zolang de grootste vervuilers ons in slaap blijven sussen, zal klimaatactie uitblijven."

Reactie KLM

De KLM ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. "We leren steeds meer over duurzaamheidscommunicatie en we blijven kijken naar onze uitingen om te bepalen wat beter en nog transparanter kan", voegt het bedrijf eraan toe.

Bron: ANP, Fossielvrij NL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.