Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Greenpeacefeest' bij nieuwe kolencentrale

  •  
21-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GP0STPRB8_Web_size_with_credit_line.jpeg
Greenpeace deelt vandaag bij de opening van de nieuwe kolencentrale van E.ON/Uniper in Rotterdam aan alle genodigden, onder wie burgemeester Aboutaleb, het in Parijs gesloten VN-klimaatakkoord uit, samen met een glaasje zwarte campagne. Morgen zal staatssecretaris Dijksma in New York namens Nederland het VN-klimaatakkoord officieel ondertekenen.
Kolen ondanks Klimaatakkord
Willem Wiskerke, campagneleider klimaat en energie: “Het is volkomen misplaatst om een dag voor de officiële ondertekening van het klimaatakkoord een grote nieuwe kolencentrale in gebruik te nemen, en dat ook nog eens met een feestje. We hopen dat de burgemeester tijdens zijn speech ook meteen de sluiting aankondigt.”
In Parijs hebben 196 regeringsleiders vorig jaar afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ‘ver onder de 2 graden, met uitzicht op 1.5 graad’. Om dat doel te halen moet de uitstoot van CO2 zo snel omlaag dat sluiting van alle kolencentrales onontkoombaar is. “Als Dijksma haar handtekening zet dan kan ze niet anders dan daarna de sluiting van alle kolencentrales aankondigen.” aldus Wiskerke.
De nieuwe kolencentrale van E.ON/Uniper gaat 5.6 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten. Dat is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 2 miljoen auto’s.
Kolenwarmte
Uniper probeert sluiting te voorkomen door te lobbyen voor aansluiting op een warmtenet waarmee de kolencentrale warmte wil gaan leveren aan de tuinders in het Westland en de inwoners van Rotterdam. Wiskerke: “Een onzalig plan, kolenwarmte is een flinke stap achteruit, terwijl veel tuinders en inwoners van Rotterdam vooruit willen naar een duurzame samenleving.”
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.