Greenpeace: Zonne-energie groeit als kool
• 04-09-2007
• leestijd 2 minuten
Greenpeace: Zonne-energie groeit als kool
In 2030 kan zonne-stroom wereldwijd meer dan 3,5 miljard mensen in hun stroombehoefte voorzien, meer dan 6 miljoen banen opleveren en de jaarlijkse uitstoot van 300 kolencentrales voorkomen. Dit zijn enkele conclusies uit het rapport 'Solar Generation IV' dat Greenpeace vandaag samen met de Europese Photovoltaic Industry Association (EPIA) uitbrengt.
Het rapport beschrijft de enorme potentie van zonnestroom en presenteert een praktische blauwdruk over hoe deze kan worden gerealiseerd. Zonnestroom beschermt het klimaat doordat bij de opwekking ervan geen CO2 wordt uitgestoten. In 2030 kan door zonne-stroom een jaarlijkse CO2-reductie van meer dan 1 miljard ton worden gerealiseerd. Daarmee wordt de uitstoot vergelijkbaar met die van 300 kolencentrales voorkomen. Sinds 1998 groeit het aantal geïnstalleerde zonnepanelen jaarlijks wereldwijd gemiddeld met meer dan 35 procent. Voor 2007 voorspelt het rapport zelfs een groei van meer dan 48 procent.
Uit het rapport blijkt verder dat er voor Nederland enorme economische- en werkgelegenheidskansen liggen in de zonne-energie sector. In Duitsland, qua zonfrequentie vergelijkbaar met Nederland, groeit de zonne-energiesector sterk. Inmiddels komt een kwart van de wereldwijd geinstalleerde zonnepanelen uit Duitsland. De Duitse regering heeft de afgelopen jaren deze manier van energieopwekking consequent gesteund. Als het kabinet Balkenende dit voorbeeld volgt kan eenzelfde resultaat worden bereikt.
MEP/SDE nog onvoldoende
Op dit moment broedt het kabinet-Balkenende op een opvolger van de oude groene energie-subsidie (MEP). De nieuwe regeling, voor de gelegenheid omgedoopt in Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE), is inmiddels voorgelegd aan de Raad van State. Greenpeace is ontevreden met de vaagheid van de regeling . Daardoor zullen allerlei specifieke zaken, zoals de hoogte en duur van de subsidie, jaarlijks opnieuw vastgesteld moeten worden. De regering kan beter kiezen voor een zogenaamd ‘feed-in’-systeem, waarbij producenten een vaste prijs per kilowattuur opgewekte elektriciteit krijgen. Verschillende studies naar het succes van dat systeem tonen aan dat ‘feed-in’ het meest kosteneffectief is en resulteert in de meeste duurzame energie per euro geïnvesteerd vermogen.