Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace zet radioactief afval op de stoep van Europees Parlement

  •  
07-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Greenpeace heeft vanochtend twee vaten met radioactief afval afgeleverd in Brussel. Stralingsexperts van Greenpeace plaatsten afval, verpakt in lood en beton voor de deur van het Europees Parlement. Om de vaten af te schermen ketenden tientallen actievoerders zich aan elkaar vast. Volgende maand wordt in het Brussel een nieuwe Europese kernafvalwet besproken. Greenpeace benadrukt met deze actie dat het kernafvalprobleem verre van opgelost is.
Ervaren klimmers van Greenpeace hingen banners met de tekst ‘Nuclear waste, no solution’ (‘kernafval, geen oplossing’) in de vlaggenpalen van zestien lidstaten die veel kernafval produceren. Ook de Nederlandse vlag werd voorzien van deze waarschuwing. Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace Nederland, is als stralingsdeskundige bij de actie aanwezig. “Kerncentrales veroorzaken wereldwijd radioactieve vervuiling. Dat begint bij de winning van uranium in landen als Niger en eindigt bij het kernafval dat 240 duizend jaar levensgevaarlijk blijft”, stelt Teuling. “Het bewijsmateriaal zit hier in deze vaten.”
De twee vaten bevatten vier radioactieve monsters, afkomstig van onbeveiligde, voor het publiek toegankelijke plekken in Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Niger. Nederland is medeverantwoordelijk voor deze vervuiling. Het afval uit kerncentrale Borssele wordt in Frankrijk verwerkt. Hierdoor is de Franse zeebodem, waar het monster is genomen, vervuild geraakt. Een ander monster is afkomstig van een strand nabij de nucleaire fabriek in het Britse Sellafield. In deze fabriek werd kernafval uit de inmiddels gesloten kerncentrale Dodewaard verwerkt.
Ook de Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de nieuwe Europese kernafvalwet. Greenpeace roept Kamerleden op deze gelegenheid aan te grijpen om de discussie over het Nederlandse kernafval te heropenen. “Het blijkt in de praktijk onmogelijk om kernafval voor honderdduizenden jaren veilig op te slaan”, stelt Teuling. “Onlangs nog werd duidelijk dat in het Duitse Asse 126 duizend vaten uit een zoutmijn moeten worden verwijderd, omdat ze zijn gaan roesten en het grondwater dreigen te vervuilen. Bovendien hebben we kernenergie simpelweg niet nodig. Waarom zouden we doorgaan met deze vervuilende manier van energieproductie als we meer dan genoeg schone alternatieven hebben?”
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor