Greenpeace zet kernafval in ministerie
• 27-04-2006
• leestijd 1 minuten
Negen actievoerders van Greenpeace hebben donderdagochtend een vat radioactief afval neergezet in de hal van het ministerie van VROM in Den Haag. Ze protesteren daarmee tegen het voornemen van staatssecretaris Van Geel (Milieu) om kerncentrale Borssele tot 2033 open te houden. De actie verloopt tot nu toe rustig. De Tweede Kamer vergadert donderdagmiddag over Borssele.
Greenpeace stelt dat de aarde die in het gele vat zit, afkomstig is uit Oekraïne, enkele tientallen kilometers van Tsjernobyl, waar twintig jaar geleden een kernramp plaatshad. "Het materiaal geldt als radioactief afval volgens de Nederlandse en Europese wet", aldus de actiegroep.
Campagneleider Rianne Teule meldde dat het afval uit de omgeving van Tsjernobyl nog honderden jaren gevaarlijk blijft. Maar dat is nog niet zo lang als het gevaar van afval uit Borssele, dat blijft volgens Greenpeace nog zeker 240.000 jaar een gevaarlijke hoeveelheid straling afgeven.
Greenpeace is niet van plan het vat mee terug te nemen. De VROM-inspectie is inmiddels ingeschakeld om later donderdag de hoeveelheid straling op te nemen. Als de straling te hoog is wordt het vat naar het opslagterrein voor radioactief afval in Vlissingen gebracht, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Bron: ANP