Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace: zeewier bij Fukushima erg besmet

  •  
12-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kernenergie.jpg
Greenpeace zegt dat het zeewier voor de kust bij Fukushima ernstig radioactief besmet is. De milieuorganisatie deed onderzoek vanaf haar vlaggenschip Rainbow Warrior in de zee bij de ontplofte Japanse kerncentrale.
De organisatie meldde donderdag dat de helft van de 22 onderzochte plukjes zeewier meer dan 10.000 Bq/kg aan radioactiviteit bevat. De officiële veiligheidsnorm is 2000 Bq/kg voor Jodium-131 en 500 Bq/kg voor Caesium-137.
Zorgelijke situatie
,,De radioactiviteit in zeewier is zorgelijk'', stelt de Nederlandse stralingsdeskundige Ike Teuling die het Greenpeace-onderzoek leidt. ,,Zeewier is een belangrijk onderdeel van het Japanse dieet. Komende week start het zeewierseizoen. Wanneer lokale vissers zeewier oogsten voor consumptie, lopen ze groot risico om besmet voedsel te verzamelen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.