Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace waarschuwt Tweede Kamer: gentech is doodlopende weg

  •  
09-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bijen_08.jpg
Kamerleden gaan vandaag naar de film en Greenpeace trakteert daarbij popcorn met honing. Voorafgaand aan het overleg in de Tweede Kamer over biotechnologie vertoont Greenpeace samen met Milieudefensie de film 'Gen zoekt boer' van de organisatie A SEED. Onder het motto 'Schone popcorn en schone honing: hoe lang nog?' deelt Greenpeace in honing gezoete popcorn uit. De kamerleden ontvangen ook een nieuw rapport van Greenpeace over bijen en gentechnologie. Omdat bijen de eigenschappen van gentechgewassen overal vrij kunnen verspreiden is het voor sommige gewassen gevaarlijk om naast gangbare teelt ook gentechgewassen te telen.
"Het is onbegrijpelijk dat bijen zijn vergeten in alle discussies over gentech. Ze zijn cruciaal voor bestuiving van gewassen. Iedereen kan bedenken dat bijen vliegen waar ze willen en geen onderscheid kunnen maken tussen gentechgewassen en andere gewassen", zegt Herman van Bekkem, campagneleider gentech bij Greenpeace Nederland. "Dat de Nederlandse bijenhouders blijkbaar geen recht hebben op gentechvrije productie en zijn uitgesloten van het coexistentie-overleg dat het naast elkaar bestaan van biologische, gentechvrije en gentechlandbouw zou moeten regelen is onaanvaardbaar".
Bijen zijn zeer belangrijk voor de landbouw. Zij nemen 75% van de bestuiving van landbouwgewassen voor hun rekening, op het open veld en in kassen. Volgens het rapport van Greenpeace over bijen en gentechnologie is het onmogelijk om naast gangbare en biologische teelt ook gentechgewassen te telen in Nederland. Bijen vliegen over grote afstanden tot wel 10 kilometer van hun korf om stuifmeel en nectar te verzamelen. Daarmee kunnen ze gewassen besmetten met gentech-bestanddelen. Ook kunnen bijen op hun tochten door de natuur stuifmeelkorrels van bijvoorbeeld gentechmaïs mee terug nemen naar hun bijenkorf. Zo raakt ook de honing besmet met gentechstuifmeelkorrels.
Terwijl in Europa de kritiek op gentech groeit, wordt in Nederland volop geëxperimenteerd met gentechgewassen, waaronder maïs van Monsanto. Greenpeace vindt dit onaanvaardbaar. Greenpeace is tegen deze proeven vanwege de onvoorspelbare effecten van gentechgewassen voor mens en milieu. Genetische eigenschappen gaan zwerven door de natuur en zijn onbeheersbaar. De bijen laten dit haarfijn zien. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid kiest voor duurzame landbouw en de poorten sluit voor gentechgewassen. Deze verergeren de problemen in de landbouw alleen maar. Alleen dan kan de keuzevrijheid van consumenten, boeren en bijenhouders voor gentechvrije producten gewaarborgd blijven.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.