Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace voert actie op water bij raffinaderij Shell Pernis

  •  
04-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Greenpeace Schiphol

Protestival Greenpeace op Schiphol

© Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace voert maandagochtend actie op het water bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Met rubberbootjes, kano's en het zeilschip Beluga zijn leden van de organisatie de Tweede Petroleumhaven in het Rotterdamse havengebied binnengevaren. Ze zeggen dat ze de toegang tot de haven hebben geblokkeerd. "Het hart van de vervuiling" noemen de woordvoerders van Greenpeace het.

Aandacht voor fossiele brandstoffen

Aan de actie doen volgens Greenpeace meer dan tachtig activisten mee, uit diverse Europese landen. De organisatie wil hiermee de aandacht vestigen op reclames van bedrijven die zich met fossiele brandstoffen bezighouden. Met een Europees Burgerinitiatief hoopt de organisatie een verbod op dat soort 'fossiele reclame' dichterbij te brengen. Het komende jaar wil Greenpeace proberen een miljoen handtekeningen van Europese burgers te verzamelen die dit doel ondersteunen.

In de Rotterdamse haven hebben de activisten voorbeelden opgehangen van wat zij zien als 'greenwashing'. Met die term wordt bedoeld dat een vervuilend bedrijf zichzelf een duurzaam imago aanmeet.

"We confronteren ze met hun eigen propaganda, midden in de klimaatcrisis die mede door hen is veroorzaakt", laat hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace Faiza Oulahsen weten. "Ze nemen hiervoor geen verantwoordelijkheid. Sterker nog, via reclame, sponsordeals en marketing proberen ze een groen imago uit te stralen."

Demonstranten illegaal

Shell is niet over de actie te spreken. Het bedrijf "respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", maar dat is volgens het bedrijf niet het geval. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden."

De Rotterdamse politie bevestigt dat de activisten in overtreding zijn. De politie gaat eerst het gesprek met ze aan over beëindiging van de actie. "Als dat niet helpt, dan grijpen we in. Dat weten zij ook", laat een woordvoerster weten.

Shell wil klanten helpen

Inhoudelijk wijst Shell erop dat het miljarden euro's investeert in koolstofarme energie. "Denk bijvoorbeeld aan wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen." De multinational zegt klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties."

Ingreep van de politie

Rond het middaguur heeft de politie heeft ingegrepen bij de actie van Greenpeace. Activisten van de milieuorganisatie hadden de toegang tot de Tweede Petroleumhaven geblokkeerd met kano's, kajaks en een zeilschip, de Beluga. Ook hadden ze lijnen gespannen. "Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd. Dat is echt uit den boze", liet een woordvoerster van de politie weten.

In de loop van de middag werd de actie helemaal beëindigd. Volgens Greenpeace zijn in totaal zeventien deelnemers aangehouden. Een politiewoordvoerder kon geen aantal noemen.


Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.