Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace vecht nieuwe kolencentrale energiebedrijf C.GEN aan

  •  
07-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
amer-kolencentrale-geertruide.jpg
Naast E.ON, RWE en Electrabel wil nu ook het Belgische energiebedrijf C.GEN een nieuwe kolencentrale bouwen in Nederland. Locatie: Maasvlakte, Rotterdam. Gevolgen: grote schade aan het klimaat, het lokale milieu, de gezondheid van Rotterdammers én de portemonnee van inwoners van Zuid-Holland. Greenpeace zal er alles aan doen om de bouw van deze kolencentrale te voorkomen.
Het Belgische C.GEN noemt z’n centrale zelf een ‘waterstofelectriciteitscentrale’. Echter, het plan is om in deze waterstofelectriciteitscentrale vooral kolen te verbranden. Daarmee is de centrale dus gewoon een kolencentrale. Een kolencentrale die met haar CO2-uitstoot een flinke bijdrage zal leveren aan het klimaatprobleem. Daar komt nog eens bovenop dat deze kolencentrale op minder dan 2 km afstand van een woonwijk zou komen te liggen. Waar al meer schadelijke stoffen in de lucht zitten dan toegestaan. En dan mogen de inwoners van Zuid-Holland ook nog eens gaan meebetalen aan die kolencentrale! Geen goed plan dus van C.GEN.
Kolencentrales niet nodig
C.GEN beweert dat we de centrale nódig hebben. Maar volgens de landelijke netbeheerder, TenneT, wordt Nederland vanaf 2009 zelfs exporteur van stroom. Dit door alle windparken op land en zee, gascentrales en biomassacentrales die nu al in aanbouw zijn. Ook energiebedrijven als Eneco bewijzen dat kolencentrales helemaal niet nodig zijn: zij bouwen windparken op zee in plaats van kolencentrales. Lees hierover meer in onze Graadmeter voor energiebedrijven.
Vergunningen
C.GEN zal de komende tijd vergunningen gaan aanvragen voor de bouw van de centrale. Greenpeace zal er alles aan doen om te voorkomen dat C.GEN de vervuilende kolencentrale mag bouwen.
Campagne Greenpeace
Greenpeace voert campagne tegen nieuwe kolencentrales en voor schone energie. Met succes! Mede door onze campagne hebben Nuon en Essent hun plannen al geschrapt. Wil jij ook geen nieuwe kolencentrales in Nederland? Laat dat dan weten op onze actiesite www.greenpeace.nl/kolen. Jouw stem telt!
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.