Vroege Vogels

Greenpeace tegen energiecompensatie

  •  
07-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139867.jpg
Greenpeace Nederland is tegen de plannen om consumenten financiëel te compenseren op de energierekening. Greenpeace wil dat het kabinet het geld voor de eenmalige financiële compensatie investeert in energiebesparing. Dat is goed voor milieu én portemonnee, want het leidt tot een lagere CO2-uitstoot en een structureel lagere energierekening voor elk huishouden. Dat lijkt dus geen moeilijke keus.
Hans Altevogt van Greenpeace: ‘Met die paar tientjes die je teruggeeft aan een huishouden kan je veel meer doen. Geef een zogenaamde EnergyBox, een besparingspakket, en de energierekening wordt elk jaar lager.’ 
Greenpeace presenteerde haar EnergyBox op 1 november tijdens een CDA-congres. De EnergyBox kan naar keuze worden gevuld met bijvoorbeeld spaarlampen, standby killers voor tv en computer, slimme energiemeters en een Energieprestatieadvies.
De Tweede Kamer praat nu over 35 tot 50 euro aan eenmalige financiële compensatie. Met een paar simpele ingrepen bespaar je jaarlijks minstens dat bedrag. En jaren achtereen. Met een eenvoudige standby-killer wordt het sluipverbruik van een tv die uitstaat stopgezet. Dat bespaart twaalf euro per jaar per tv. Een spaarlamp van vijf euro levert zes jaar lang een besparing op van vijftien euro per jaar.
Energiebesparing maakt bouw nieuwe centrale overbodig
Tijdens de begrotingsbehandeling van VROM is circa vijf miljoen euro vrijgemaakt om in 2006 de EnergyBox in enkele tienduizenden huishoudens te testen. Greenpeace wil dat de EnergyBox in 2007 aan alle Nederlandse huishoudens wordt gegeven. Het geld voor de eenmalige financiële compensatie kan hiervoor worden gebruikt. Investeren in energiebesparing voorkomt dat het kabinet elk jaar opnieuw geld moet uittrekken voor stijgende energieprijzen. Met energiebesparing kan de bouw van een nieuwe gas- of kolengestookte centrale overbodig worden gemaakt en dat scheelt héél veel CO2.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.