Vroege Vogels

Greenpeace: Te veel gif in spelcomputers

  •  
13-12-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
controler_xbox.jpg
Producenten van spelcomputers doen te weinig om gifvrije producten te maken, terwijl de meeste onderdelen wel gifvrij beschikbaar zijn. Dit laat milieuorganisatie Greenpeace woensdag weten. De organisatie roept gamers in een internetfilmpje op om eisen te stellen aan de fabrikanten.
Greenpeace voert al vier jaar campagne tegen producenten van elektronische apparatuur om gifvrije producten te maken. Voor het eerst begeeft de milieuorganisatie zich nu op het terrein van de spelcomputers.
Volgens Greenpeace zijn producenten van pc's en mobiele telefoons veel verder met het uitbannen van schadelijke stoffen dan de spelcomputerfabrikanten. De stoffen die het eerst moeten worden uitgebannen zijn pvc en broomhoudende brandvertragers.
Het gebruik van deze materialen kan leiden tot ophoping van gif in menselijk en dierlijk vet. Arbeiders die de elektronica maken of recyclen, lopen het grootste risico. Vaak gebeurt dit in ontwikkelingslanden.
Spelcomputerfabrikant Nintendo laat in een reactie weten dat het voldoet aan alle relevante regelgeving voor het vermijden van gevaarlijke stoffen en het recyclen van materialen. Een meer gedetailleerde reactie is volgens het concern onmogelijk, omdat Greenpeace de gronden en de methoden van onderzoek niet bekend heeft gemaakt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.