Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace sluit oude kerncentrales in Europa

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
GP0STO92D.jpg

© © Greenpeace/Jeroen Staats

In zes landen hebben ruim 240 actievoerders van Greenpeace woensdagmorgen geprotesteerd tegen de verouderde kernreactorvloot in Europa. In onder meer België betraden 50 actievoerders het terrein van de centrale in Tihange. In Zwitserland bezetten ruim 100 actievoerders de centrale van Beznau en in Zweden beklommen verschillende actievoerders de centrale van Oskarshamns. Ook in Frankrijk, Spanje en Nederland vonden protesten plaats. Zo werd in alle vroegte op de koepel van Borssele een filmprojectie van een kernramp getoond. Te zien was hoe de reactor steeds verder scheurt en uiteindelijk explodeert.
 
De acties zijn een reactie op de Europese overheden die steeds vaker vergunningen afgeven om de levensduur van kerncentrales met tientallen jaren te verlengen. ‘Borssele is gebouwd voor een levensduur van veertig jaar’, legt Jorien de Lege, campagneleider kernenergie bij Greenpeace uit. ‘Vorig jaar kreeg de centrale echter een vergunning om nog 20 jaar open te blijven. Zo gaat het in heel Europa. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die versleten kerncentrales. De risico’s zijn onverantwoord hoog en het feit dat de nucleaire industrie daar niets voor hoeft te betalen, is pure concurrentievervalsing.’
 
Greenpeace publiceert vandaag het rapport ‘Lifetime extension of ageing nuclear powerplants – entering a new era of risk’. Hierin betogen onafhankelijke wetenschappers dat kerncentrales alleen levensduurverlenging zouden mogen krijgen als de extra risico’s die dit met zich meebrengt ook daadwerkelijk worden verzekerd op kosten van de nucleaire industrie.
 
Alleen in Europa zijn er al 66 centrales die 30 jaar of ouder zijn, 25 centrales zijn 35+ en 7 centrales (waaronder Borssele) zijn de 40 reeds gepasseerd.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.