Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace sluit natuurgebied Noordzee af voor visserij

  •  
14-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Greenpeace roept de Klaverbank uit tot zeereservaat. "Omdat staatssecretaris Henk Bleker de officiële natuurgebieden in de Noordzee niet beschermt, helpen wij hem op weg. De Klaverbank herbergt de meest bijzondere stukjes natuur van het Nederlandse deel van de Noordzee, met de rijkste biodiversiteit. Het onderwaterleven is echter ernstig aangetast door decennia van intensieve visserij, " stelt de milieuorganisatie.
Greenpeace roept vissers op om buiten het natuurgebied de Klaverbank te blijven. "De Klaverbank heeft op papier dezelfde status als de Hoge Veluwe", vindt Tom Grijsen, campagneleider oceanen bij Greenpeace, vanaf een schip op de Klaverbank. "Er wordt al twintig jaar gesproken over het instellen van zeereservaten, maar nog altijd staat de overheid toe dat overal op de Noordzee wordt gevist. Schadelijke sleepnetten ploegen door de zeebodem en laten kale vlaktes achter."
Koudwatervrees
Om de Noordzee voor toekomstige generaties veilig te stellen, zal op den duur 40 procent moeten worden afgesloten voor schadelijke activiteiten. ‘Op dit moment is dat welgeteld 0 procent. Bleker lijkt koudwatervrees te hebben, dus zetten wij graag deze eerste stap voor hem’, aldus Grijsen. ‘Een wapenschild heeft de Klaverbank al; een zeepaard met twee klavertjes, ontworpen door Henk Schiffmacher.’
Klaverbank in beeld
Sinds begin juni vaart Greenpeace op de Klaverbank om te laten zien hoe mooi én kwetsbaar dit natuurgebied is. Met camera’s brengen we het onderwaterleven in kaart. Bekijk de beelden op www.sosnoordzee.nl en help mee Bleker te overtuigen de Noordzee te beschermen.
Bron: Greenpeace
Foto: Greenpeace

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.