Greenpeace: Rio+20 te weinig ambitieus
• 18-06-2012
• leestijd 2 minuten
Greenpeace is bezorgd over de geringe ambities bij de duurzaamheidstop in Rio de Janeiro, die aanstaande woensdag begint. Bij de Rio+20 UNCSD-top zijn weinig staatshoofden aanwezig – ook premier Rutte is niet van de partij – en de onderhandelingstekst die nu op tafel ligt is weinig veelbelovend. Overheden verwachten dat het bedrijfsleven voor duurzame ontwikkeling zorgt en mijden zelf met mondiale bindende regels te komen.
’Greenwash +20’
Onderzoek van Greenpeace laat zien hoe grote multinationals de onderhandelingen voor bindende regelgeving proberen tegen te houden. Het rapport ’Greenwash +20’, dat Greenpeace recent uitbracht, brengt het lobbywerk van grote vervuilende bedrijven in kaart. Zo tracht Shell, dat naar olie zoekt in het ongerepte Noordpoolgebied, de klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie te ondermijnen. Sygenta, een gigant in de landbouw- en bestrijdingsmiddelenindustrie, lobbyt voor toelating van genetisch gemodificeerde gewassen en tegen duurzame landbouw. “Zonder bindende regelgeving zullen dit soort bedrijven echt niet bijdragen aan de duurzame ontwikkeling die nodig is om de ecologische crisis te stoppen”, stelt Greenpeace-directeur Sylvia Borren, die deze week in Rio deel uitmaakt van de Greenpeace-delegatie.
Oceanen
Volgens Greenpeace hebben de oceanen de meeste kans op betere beschermingsmaatregelen in Rio. Tijdens de top is er de kans om regelgeving te maken over de bescherming van de zeeën die buiten de nationale rechtsmacht vallen. Sylvia Borren: “De internationale gemeenschap moet duidelijke regels stellen in dit enorme ‘niemandsland’ om de wereldwijde overbevissing te stoppen. Het is een cruciale stap op weg naar zeereservaten.”
Bossen
Duurzaam beheer van de bossen ontbreekt nagenoeg op de agenda. Een gemiste kans, zeker omdat de bossen bij de oorspronkelijke Rio Earth Summit, twintig jaar geleden, centraal stonden. Gastland Brazilië, dat lange tijd op de weg was naar een groene economie, is een voorbeeld van hoe het niet moet. Kap wordt steeds makkelijker in de waardevolle Amazone sinds president Dilma Roussef de nieuwe rampzalige boswet maar gedeeltelijk wilde tegenhouden. Greenpeace en een brede coalitie van maatschappelijke organisaties roepen Brazilië tijdens de Rio+20 Earth Summit op om zich te committeren aan Zero Deforestation.
Bron: Greenpeace