Greenpeace reikt rode en groene thermometer uit aan E.ON en Eneco
• 15-09-2008
• leestijd 2 minuten
Met het uitreiken van thermometers voert Greenpeace vandaag actie bij E.ON en Eneco, respectievelijk het vuilste en schoonste energiebedrijf van Nederland. Dit wijst de ‘Graadmeter’ uit, de uitkomst van een onderzoek naar energiebedrijven. Tegelijk met de actie lanceert Greenpeace een nieuwe actiesite.
Voor het kantoor van E.ON in Eindhoven ligt vanmorgen een grote berg kolen. Het gebouw staat in de rook en aan de gevel hangt een spandoek met de tekst ‘E.ON: Nr.1 in vuile energie’. Het Duitse energiebedrijf E.ON wil een kolencentrale bouwen op de Maasvlakte bij Rotterdam. Slecht nieuws, want die centrale gaat elk jaar net zoveel CO2 uitstoten als twee miljoen auto’s.
Online actievoeren
Mede onder druk van onze campagne hebben Nuon en Essent hun plannen voor kolencentrales ingetrokken. Maar E.ON, RWE en Electrabel zetten hun plannen hardnekkig door. E.ON wil als eerste gaan bouwen en daarom lanceert Greenpeace vandaag een
nieuwe actiesite
waar je E.ON kunt oproepen geen kolencentrale te bouwen, maar geld te steken in schone energie. En wel op een hele aparte manier..
Greenpeace neemt de temperatuur op
Hoe doet E.ON het ten opzichte van andere energiebedrijven? Greenpeace gaf het onafhankelijke onderzoeksbureau SOMO opdracht een vergelijkingsonderzoek tussen energiebedrijven in Nederland te doen. De uitkomst van dat onderzoek vatte Greenpeace samen in de Graadmeter voor energiebedrijven. De Graadmeter wijst duidelijk uit dat E.ON het meest vervuilende energiebedrijf van Nederland is. Vanwege deze twijfelachtige eer overhandigen we het bedrijf vandaag een twee meter hoge rode thermometer.
Greenpeace beloont schoon
Gelukkig zijn er ook energiebedrijven, zoals Eneco, die laten zien dat het anders kan: schoon! Zij bouwen geen kolencentrales, maar bijvoorbeeld windparken op zee. Hiervoor beloont Greenpeace Eneco vanmiddag met een groene thermometer.
Kolencentrales niet nodig
Eneco laat zien dat kolencentrales helemaal niet nodig zijn. We kunnen het op deze aardbol prima redden met schone energie en door slimmer met energie om te gaan. Alleen moeten we dan wel nú met z’n allen de juiste keuzes maken. Voor windparken op zee bijvoorbeeld. Greenpeace bracht begin deze maand een studie uit die laat zien hoe we op de Noordzee ver van elkaar liggende windparken met elkaar kunnen verbinden. Omdat het op de Noordzee altijd wel ergens waait, is op deze manier een constant aanbod van Noordzee-windstroom gegarandeerd.