Vroege Vogels

Greenpeace: 'redding klimaat binnen handbereik'

  •  
06-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_136684.jpg
Nieuw KEMA-onderzoek toont enorme potentie schone biomassacentrales
Greenpeace presenteert vandaag een KEMA-onderzoek naar een revolutionaire elektriciteitscentrale op schone biomassa. De 1000 megawatt centrale kan een kwart van alle Nederlandse huishoudens van groene stroom voorzien. KEMA heeft berekend dat wereldwijd honderden van deze groene centrales mogelijk zijn. Het kabinet heeft een gouden kans om met hernieuwing van de onlangs stopgezette subsidie een grote biomassacentrale in Nederland ook economisch aantrekkelijk te maken, stelt Greenpeace. 'Duurzame energie uit wind, zon en biomassa is de oplossing voor het klimaatprobleem. Nederland is zelf bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en moet het voortouw nemen.'
De Tweede Kamer vergadert donderdag over het weinig ambitieuze energierapport van Economische Zaken. Greenpeace roept het kabinet op om serieus werk te maken van gevaarlijke klimaatverandering. 'Zonder subsidie voor groene alternatieven worden er nu nieuwe gas- en kolencentrales gebouwd en zal Nederland nooit zijn bijdrage leveren om klimaatverandering te voorkomen,' aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. Het investeringsklimaat voor duurzame energie in Nederland wordt steeds slechter. Dat het kabinet vorige week eenmalig een paar honderd miljoen euro beschikbaar stelde, verandert daar niets aan, aldus Greenpeace.
De potentie van biomassa is enorm. KEMA heeft berekend dat de hele wereld in theorie ruimschoots kan worden voorzien van elektriciteit uit schone biomassa. Honderden groene biomassacentrales kunnen volledig branden op reststromen uit onder meer de bos- en landbouw. Nederland kan vooroplopen in deze innovatieve techniek en zijn afhankelijkheid van energie uit het buitenland verkleinen.
In het KEMA-rapport is gewerkt met de duurzaamheidscriteria die Greenpeace stelt aan biomassa. Biomassa veroorzaakt milieuschade als de productie en toelevering daarvan niet duurzaam is. Palmolie bijvoorbeeld, waarvoor regenwouden in Indonesië worden gekapt, komt niet in aanmerking, kippenmest evenmin. Het ontwikkelen van een keten van productie en aanvoer van duurzame, schone biomassa heeft de hoogste prioriteit. Net als de eerste investeringen in groene biomassacentrales. 'Wachten kan niet,' vindt Joris Thijssen: 'het klimaat schreewt om groene stroom.'
KEMA-rapport gefinancierd door E.ON Benelux en Greenpeace
Het onderzoek werd uitgevoerd door KEMA en gefinancierd door Greenpeace en E.ON Benelux, onderdeel van Europa's op een na grootste energiebedrijf. E.ON schrijft in het voorwoord de technische en theoretische mogelijkheden van een elektriciteitscentrale op schone biomassa te onderschrijven. Greenpeace daagt E.ON uit om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid waar te maken en de groene centrale verder te onderzoeken en daarin te gaan investeren in plaats van in nieuwe gas- en kolencentrales.
Voor meer informatie:
Greenpeace persvoorlichting, Mariette van Schaik: 06-25031012 of 020-5249570
Greenpeace campagneleider klimaat en energie, Joris Thijssen: 06-29001156 of 020-5249553
KEMA persvoorlichting, Mark Molewijk: 026-3563049
Kijk op http://www.greenpeace.nl/reports/rapport-biomassa-kema voor de digitale versie van het KEMA-rapport.
Greenpeace publiceerde eerder rapporten over de potentie van wind- en zonne-energie. Deze rapporten zijn bij Greenpeace opvraagbaar.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.