Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace plaatst nucleaire waarschuwingsborden

  •  
24-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_69.jpg
Afgelopen nacht hebben tientallen actievoerders van Greenpeace in 64 gemeenten in Midden- en Zuid-Nederland nucleaire waarschuwingsborden opgehangen. Deze borden waarschuwen de inwoners voor het gevaar van een ondergrondse kernafvalopslag. Minister Verhagen wil voor het kernafval van een tweede kerncentrale een ondergrondse berging bouwen, maar zegt niet waar. “Als Verhagen zo graag een tweede kerncentrale wil, moet hij ook het lef hebben te zeggen waar dat afval de grond in gaat”, aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace.
Win een Megaton
De borden verwijzen naar de campagne ‘Win een Megaton’. Op www.wineenmegaton.nl kan elke Nederlander kijken of zijn gemeente kans maakt op de hoofdprijs: ondergrondse kernafvalopslag en tonnen hoogradioactief afval. Dit kabinet heeft besloten dat zo’n ondergrondse afvalopslag het beste kan in diepe klei- of zoutlagen. Er zijn in Nederland vier gebieden die aan de overheidscriteria voldoen. Al 51 gemeenten in die gebieden hebben aangegeven geen kernafval te accepteren. Ike Teuling: “Niemand zit te wachten op levensgevaarlijk kernafval in zijn achtertuin en het risico op radioactief besmet grondwater. Het wordt tijd dat Verhagen inziet dat hij nergens heen kan met zijn kernafval.”
Onveilig
Greenpeace wijst ondergrondse kernafvalopslag af. Nog nergens ter wereld bestaat een bewezen veilige ondergrondse opslag van kernafval. Teuling: “Uit de Nederlandse bodem wordt drinkwater voor miljoenen mensen gewonnen. Kernafvalopslag kan dat drinkwater in gevaar brengen. Er is maar één manier om van kernafval af te komen en dat is stoppen met kernenergie.”
Tijdelijke opslag
Een tweede kerncentrale in Borssele zal tot vijf keer zo groot worden als de huidige centrale. Met de komst van deze centrale zal ook de hoeveelheid kernafval verveelvoudigen. Het kabinet heeft besloten dat dit afval na tijdelijke opslag in het COVRA-gebouw in Vlissingen definitief zal worden opgeslagen in diepe klei- of zoutlagen. De minister weigert echter een precieze locatie voor deze kernafvalopslag aan te wijzen.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.