Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace: palmoliegigant gaat bossen beschermen

  •  
06-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boomzaag.jpg
Eén van de grootste palmoliebedrijven ter wereld, het Indonesische Golden Agri Sources (GAR), heeft een belangrijke stap gezet als het gaat om verantwoord landgebruik en bosbescherming. Greenpeace is verheugd dat haar voormalig tegenstander nu het goede voorbeeld geeft als het gaat om duurzame palmolieproductie. GAR heeft een diepgaand onderzoek uitgevoerd en een methode ontwikkeld waardoor het eenvoudiger is geworden om gebieden met een hoge koolstofwaarde aan te wijzen en vervolgens te behouden. Dit is goed nieuws in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering. Bossen met een hoge koolstofwaarde die gekapt worden zijn een grote aanslag op natuur en klimaat.
 
Broeikasgasuitstoot
Greenpeace voerde jaren campagne tegen GAR (onderdeel van moederbedrijf Sinar Mas), vanwege hun bossenvernietigende praktijken. De verwoesting van regenwouden in Indonesië leidt tot een gigantische broeikasgasuitstoot. Onder andere door via KitKat en Unilever aandacht te vragen voor de bedreigde orang-oetan, beloofde het bedrijf vorig jaar beterschap. GAR kondigde een nieuw beleid aan waardoor geen bossen met een hoge koolstofwaarde meer gekapt zullen worden voor de aanleg van palmolieplantages.
 
Voorbeeld
Nu deze palmoliegigant het goede voorbeeld geeft moet Nederland, als Europa’s grootste importeur van palmolie, samen met de internationale Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) deze standaard overnemen. Op dit moment is de RSPO onvoldoende in staat om bossen te beschermen en zo de klimaatimpact van palmolieproductie tegen te gaan. “Golden Agri Resources heeft de nieuwe lat gelegd voor verduurzaming van palmolieproductie. Het is nu zaak dat andere bedrijven, maar ook overheden, volgen. Ontbossing in Indonesië gaat nog steeds in een razend tempo door en dit nieuwe beleid van GAR – mits goed uitgevoerd – is belangrijke stap om de vernietiging voor palmolie te stoppen,” zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace.
 
Actie
Het Indonesische zusterbedrijf van Golden Agri Sources, Asia Pulp and Paper (APP), gaat rücksichtslos door met het slopen van beschermd en kwetsbaar tropisch regenwoud. Greenpeace voert op dit moment campagne om de afnemers van APP, zoals de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken, te bewegen geen papier meer te kopen waarvoor kwetsbare oerbossen zijn vernietigd. De milieuorganisatie wil dat APP het initiatief van GAR overneemt om te komen tot een verantwoord productiebeleid.
 
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.