Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace onthult loze beloftes E.ON over "schone kolencentrale"

  •  
01-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolen_02.jpg
Greenpeace maakt vandaag een reeks onderschepte e-mailberichten tussen het Duitse energiebedrijf E.ON en de Britse overheid openbaar. Daaruit blijkt dat E.ON niet gelooft in de toepassing van CO2-afvang op zijn kolencentrales. E.ON bereidt in Nederland de bouw van een grote kolencentrale op de Maasvlakte voor. Terwijl E.ON niet gelooft in de werking van CO2-afvang en ondergrondse dumping van het gas, wordt de Nederlandse politiek een rad voor de ogen gedraaid met de belofte deze techniek toe te gaan passen.
In een mail van E.ON, verstuurd op 16 januari, zegt het bedrijf dat de techniek voor CO2-afvang en opslag "has no current reference for viability at any scale". Hieruit blijkt dat E.ON zelf geen enkel vertrouwen heeft in de techniek. Uit de berichtenwisseling tussen de vertegenwoordiger van E.ON en een Britse ambtenaar blijkt verder dat het Britse Department for Business de voorwaarden voor een nieuwe kolencentrale van E.ON in Kent, Groot Brittanie, binnen zes minuten radicaal omgooide. EON verklaart in het e-mailverkeer dat CO2-afvang en opslag niet werkt en dat het bedrijf moet worden toegestaan een conventionele kolencentrale te bouwen. Zes minuten na het versturen van deze e-mail krijgt de EON-vertegenwoordiger zijn zin. Ook in Nederland heeft EON achter de schermen een belangrijke invloed op het Nederlandse energiebeleid. Onder toenmalig minister van Economische Zaken, Brinkhorst, werd in 2005 een consortium van industriële grootverbruikers van elektriciteit opgericht. Economische Zaken heeft geholpen bij een deal tussen deze grootverbruikers en EON om met staatsteun goedkope stroom te leveren aan de industrie. De veilingopbrengsten van emissierechten kunnen daarbij teruggesluisd worden naar de stroomafnemers. Ook krijgt de kolencentrale van EON op de Maasvlakte toegang tot het elektriciteitsnet ten koste van duurzame energie en veel efficiëntere warmtekrachtcentrales.
De CO2-emissie van de EON-kolencentrale zonder CO2-afvang en opslag, die EON wil bouwen op de Maasvlakte is vergelijkbaar met de uitstoot van 2 miljoen auto's per jaar. Het kabinet Balkenende rekende tot nu toe op de techniek van afvang en dumping van CO2 bij het beleid voor de beperking van de CO2-uitstoot. Nu door een van de grootste Europese energiebedrijven wordt toegegeven dat dit een sprookje is, kan het kabinet niet anders doen dan een andere weg inslaan. De vier in Nederland geplande kolencentrales zullen 30 tot 40 jaar ongehinderd CO2 uit gaan stoten. Het kabinet rest maar één conclusie: stop nieuwe kolencentrales.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor