Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace ongerust: Overname Eneco door Japanse bedrijven

  •  
25-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eneco_wind_tellers.png

© Eneco

Greenpeace reageert bezorgd op de voorgenomen overname van energiebedrijf Eneco door de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu. De milieuorganisatie trekt de duurzaamheid van de kopers in twijfel en wijst erop dat beide bedrijven elders op de wereld nog volop bezig zijn met de bouw van nieuwe kolencentrales.

Zo bouwt Mitsubishi in eigen land en in Vietnam kolencentrales en Chubu in Japan en Indonesië, aldus Greenpeace. De organisatie zou graag zien dat de Nederlandse gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco eisen dat de Japanse bedrijven hun bestaande plannen voor 'steenkoolexpansie' laten varen.

Eneco duurzame identiteit blijft

Eneco, dat zich de afgelopen jaren nadrukkelijk heeft gericht op energie uit duurzame bronnen, heeft zelf benadrukt dat "de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit" ongewijzigd zullen blijven na de overname.

Olie- en gasreus Shell is teleurgesteld dat het er niet in is geslaagd om Eneco over te nemen. Shell zegt de beslissing van Eneco te respecteren en blijft zoeken naar kansen op de markt voor duurzame energie. "We streven ernaar om vanaf 2021 gemiddeld 2 tot 3 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies", aldus Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Tot en met volgend jaar steekt Shell 1 miljard tot 2 miljard dollar per jaar in duurzame energie.

Bron: ANP

Meer over:

greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.