Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Greenpeace naar rechter om bijstoken biomassa

24 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
hout biomassa

© Foto: pixabay

Greenpeace heeft drie kolenbedrijven - RWE, Uniper en Engie - gedreigd naar de rechter te stappen. De milieuorganisatie begint een kort geding wanneer zij niet binnen tien dagen stoppen met het bijstoken in hun kolencentrales van het organisch materiaal dat niet gegarandeerd duurzaam is.

Duurzaamheidseisen

Greenpeace maakt uit recente rapportages van de kolenbedrijven op dat de centrales in strijd met de afspraken al geruime tijd biomassa bijstoken. Dat is voor Greenpeace onaanvaardbaar, omdat niet is vastgesteld dat deze biomassa aan de afgesproken duurzaamheidseisen voldoet. In 2013 werd namelijk bij de onderhandelingen van het energieakkoord een compromis bereikt over het bijstoken in kolencentrales van biomassa, een verzamelnaam voor plantaardig en dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout.
De milieuorganisaties stelden als voorwaarde dat de hoeveelheid biomassa zou worden beperkt en dat alleen mocht worden bijgestookt als de biomassa aan nader vast te stellen duurzaamheidscriteria zou voldoen. De energiebedrijven gingen daarmee akkoord, zegt Greenpeace.

Naar rechter

Afspraken over controle daarop zijn nog niet rond. De kolenbedrijven krijgen nu tien dagen de tijd om de afspraken over de controle te voltooien. En om aan te tonen dat de biomassa die zij gebruiken aan de afspraken voldoet. Als niet glashelder is dat aan de duurzaamheidscriteria wordt voldaan, stapt Greenpeace naar de rechter.
Bron: ANP

Meer over:

biomassa, greenpeace

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.