Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Greenpeace: meer openheid over staatssteun KLM

  •  
01-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
KLM_vliegtuig_pixabay

© Pixabay

Greenpeace wil met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur meer duidelijkheid krijgen over de staatssteun van 3,4 miljard euro voor KLM. De milieuorganisatie zegt vooral vragen te hebben vanwege het "gebrek aan groene voorwaarden".

"Het kabinet had de kans om echt doortastend klimaatbeleid door te voeren, maar heeft dit niet gedaan", aldus Greenpeace. Hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, Faiza Oulahsen, zegt dat er heel veel belastinggeld naar een vervuilende industrie gaat, zonder dat er duidelijke voorwaarden zijn gesteld. "De ‘duurzame’ eisen waar minister Cora van Nieuwenhuizen mee pronkt, zijn eerder al eens toegezegd en niet nagekomen door de luchtvaart. Bovendien zijn deze bij lange na niet genoeg om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs. De voorwaarden zijn zo vaag, dat wij willen weten wat er precies is afgesproken en hoe dit tot stand is gekomen."

Schiphol brengt Nederland volgens Oulahsen enorme hoeveelheden lawaai, fijnstof, stikstof en CO2. "Met KLM als hofleverancier van deze vervuiling. De overheid committeert zich via deze staatssteun aan deze vervuiling. Het kabinet had kunnen kiezen voor groen en eerlijk herstel, zoals ook De Nederlandsche Bank adviseert, maar besluit duidelijk anders. Via dit Wob-verzoek hopen wij de onderste steen boven te krijgen over hoe dit zover heeft kunnen komen."

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes1 jul. 2020 - 14:31

We hadden heel veel groens kunnen doen met dat steungeld voor KLM. KLM steunen is kortetermijngedrag.En mevrouw Cora van Nieuwenhuizen: hou haar in de gaten. Zij haalt vreselijk trucs uit met cijfers. Dat weet ik uit de betrouwbare bron van een bekend milieubureau. Ze zei zelfs ook bij het begin van de uitspraak van de Raad van State ronduit op TV: ik heb nog wel wat trucs liggen om toch door te gaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.