Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace legt stenen op stoep Dijksma

  •  
26-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Greenpeace_MGL1216_4__kopie.jpg

© Foto: Greenpeace

Greenpeace legt vandaag 54.780 kiezelstenen op de stoep van staatssecretaris Dijksma bij het ministerie van Economische Zaken. Ze vormen de boodschap ‘Dijksma: Red de Noordzee!’ De stenen staan voor het aantal Nederlanders dat de afgelopen weken het Manifest der Zeven Zeeën heeft getekend. Dit is een pleidooi voor de bescherming van natuurgebieden in zee tegen alle vormen van visserij.
Achteruitgang biodiversiteit
Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving is 60 procent van de biodiversiteit in de Noordzee in de laatste eeuw verdwenen. De bodem wordt voor een groot deel beschadigd door sleepnetvisserij. Campagneleider Tom Grijsen: “Het is een ramp. Haaien en roggen zijn zeldzaam geworden. De vleet is bijna weg, de platte oesters zijn verdwenen. Een eeuw terug lagen er nog 20.0000 vierkante kilometer oesterbanken en nu niks meer.”
Realisatie van maatregelen
Volgens Tom Grijsen wordt er in Den Haag al twintig jaar gepraat over het beschermen van gebieden in zee, maar worden maatregelen steeds uitgesteld en afgezwakt. Met als resultaat dat slechts 0,25 procent van de Nederlandse Noordzee is beschermd tegen alle visserij. Greenpeace wil dat er werk wordt gemaakt van beschermde natuurgebieden en dat de uitgeputte ecologie in zee wordt hersteld. Duurzame visserij is daarbij een belangrijk punt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.