Vroege Vogels

Greenpeace: Laptops bevatten nog steeds veel onnodig gif

  •  
23-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
laptop.jpg
Onderzoek van Greenpeace laat zien dat laptops nog steeds veel giftige stoffen bevatten. Laptopfabrikanten hebben wel een aantal gevaarlijke stoffen uitgebannen die sinds 1 juli 2006 verboden zijn. Greenpeace wil dat de Europese richtlijn RoHS wordt aangescherpt zodat ook de giftige stoffen broom, PVC en ftalaten worden verboden. 'Het is ronduit teleurstellend dat er nog geen gifvrije laptops zijn. Broom, PVC en ftalaten zijn bijzonder schadelijk en moeten bij wet worden verboden,' aldus Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
Een onafhankelijk laboratorium in Denemarken en het Greenpeace laboratorium aan de Universiteit van Exeter in Groot Brittannië onderzochten achttien laptops van zes merken op giftige stoffen. Meer dan veertig procent van de onderzochte laptoponderdelen bevatten broom. In de laptops van Sony werd het minste broom aangetroffen, in die van Dell het meeste. PVC werd teruggevonden in het isolatiemateriaal van bijna de helft van de onderzochte draden en kabels. Ftalaten zitten in de stroomkabels van alle laptops, met de hoogste concentraties in die van Acer en HP. PVC, broomhoudende vlamvertragers en ftalaten komen in het milieu terecht zodra de laptops worden afgedankt, of ze nou gerecycled worden of verbrand.
Uit eerder onderzoek van Greenpeace in recyclinggebieden in China en India bleek dat onder andere broomhoudende vlamvertragers in grote hoeveelheden werden teruggevonden in het milieu. Deze stoffen zijn erg giftig en schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Greenpeace wil dat elektronicabedrijven stoppen met het gebruik van onder andere broomhoudende vlamvertragers, PVC en ftalaten. De onderzochte laptops werden gekocht in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.
Twee van de 18 laptops, een Acer Aspire en een Apple Macbook zijn gekocht in Amsterdam. Goed nieuws is dat alle onderzochte laptops voldoen aan de EU-richtlijn RoHS ook de laptops die buiten Europa werden geproduceerd en verkocht. De Europese wetgeving heeft dus wereldwijd effect en moet volgens Greenpeace nu worden aangewend om ook de schadelijke materialen broom, PVC en flataten te verbieden. Van bijna alle onderzochte laptoponderdelen was er wel'een' zonder gifstoffen te vinden. Dit betekent dat het theoretisch nagenoeg mogelijk is om een gifvrije laptop te produceren. Kim Schoppink campagneleider bij Greenpeace: Het wachten is nu op de producent die de gifvrije laptop daadwerkelijk op de markt gaat brengen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.