Greenpeace voert dit jaar geen acties tegen de zeehondenjacht in Canada. Het doodknuppelen van zeehonden is geen prioriteit meer voor de milieuorganisatie.
Zeehonden en Greenpeace horen bij elkaar sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Met de eerste acties tegen de zeehondenjacht, op het Canadese ijs, heeft Greenpeace geschiedenis gemaakt: zeehondenbabies werden met verf bespoten zodat hun vacht waardeloos werd voor zeehondenjagers. Die acties werden gevoerd toen de zeehondenpopulaties met uitsterven waren bedreigd en omdat de jacht op de witte baby-zeehondjes nutteloos en gruwelijk was in de ogen van de meeste mensen. Daarmee hebben we veel bereikt. De verkoop van het bont van de baby zeehonden is verboden in Europa en Amerika. De aantallen zeehonden die gejaagd mogen worden zijn drastisch teruggebracht. Er mag bovendien niet meer gejaagd worden op hele jonge zeehondjes. Door dit soort maatregelen is het aantal zeehonden toegenomen. Er leven nu ruim 5 miljoen zeehonden in New Foundland, in het oosten van Canada.
In de jaren 90 ontwikkelde zich echter een ecologische en een sociaal-economische crisis: de de kabeljauwvisserij stortte ineen, waarop de economie in Oost-Canada dreef. Als gevolg van jarenlange overbevissing en wanbeheer van de zeegebieden door de Canadese overheid was de kabeljauw verdwenen en kwamen 35.000 mensen zonder werk te zitten. De zeehond, die al eeuwenlang in het ooit zo visrijke gebied leeft, kreeg de schuld van het verdwijnen van de kabeljauw. Een zeehond eet immers vis. En de zeehondenjacht werd daarna bij wijze van werkgelegenheidsproject, opnieuw door de overheid gestimuleerd. In drie jaar tijd mogen van Canada een miljoen zeehonden worden gejaagd. Zo kregen de New Foundlanders, een arme bevolkingsgroep in Canada, toch een inkomen, zo luidt de redenering.
Waakzaamheid blijft geboden
Europese en Canadese wetenschappers zijn het erover eens dat er op het ogenblik sprake is van een gezonde populatie zeehonden in Canada. Zij zijn het echter oneens over de hoeveelheid zeehonden die gejaagd mogen worden. Greenpeace vindt de jacht nutteloos en gruwelijk, en is tegen de grootschalige commerciële zeehondenjacht. 350 Duizend zeehonden per jaar is veel te veel, en op de lange termijn zal dat problemen opleveren. De Canadese overheid heeft gezegd ervoor te zorgen dat de populatie minstens 3,85 miljoen dieren blijft tellen.
Greenpeace
Greenpeace vindt een duurzaam beheer van de zee, met een systeem van zeereservaten, de werkelijke oplossing voor zowel de mensen als de dieren in het gebied. Eind januari wordt er een Greenpeace-rapport uitgebracht over het beheer van het totale zee-ecosysteem in Oost Canada. De oorzaak en oplossing voor de zeehondenjacht liggen bij de Canadese overheid. Die moet zorgen voor een goed beheer van de zee, waar zowel zeehonden als kabeljauwen als vissers baat bij hebben. Greenpeace richt zich met die boodschap op allerlei manieren tot de Canadese overheid, samen met wetenschappers, politici, ministers en andere organisaties.