Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace is blij met bodemprocedure tegen Rusland

  •  
03-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Greenpeace is verheugd dat de Nederlandse overheid de bodemprocedure tegen de Russische Federatie doorzet. Nederland heeft geschreven argumenten ingediend. Greenpeace hoopt dat de procedure uitwijst dat Rusland het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en de dertig opvarenden een jaar geleden illegaal enterde en arresteerde én dat Rusland de geleden schade moet vergoeden.
 
De leden van de Arctic 30 waren destijds opgelucht en blij dat zij naar huis mochten, maar de amnestie die president Poetin hen verleende, voelde niet als rechtvaardig. Bovendien loopt in Rusland momenteel nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar hun vreedzame protest. Greenpeace hoopt dat een uitspraak in deze speciale arbitragezaak daar een einde aan maakt en dat de organisatie de geleden schade vergoed krijgt. “We zijn de Nederlandse overheid daarom dankbaar dat zij de moeite neemt om deze moedige stap te zetten in een zeer turbulente tijd’, zo laat Greenpeace weten.
 
De Russische autoriteiten enterden de Arctic Sunrise op 19 september 2013 na een vreedzaam protest op een boorplatform van Gazprom in de Pechorazee tegen olieboringen op de Noordpool. Het schip en zijn dertig opvarenden, die al snel de Arctic 30 werden genoemd, zijn daarop naar Moermansk gebracht en in hechtenis genomen. De Arctic 30 kregen na maanden in een Russische cel uiteindelijk in december amnestie, maar de Arctic Sunrise keerde drie weken geleden pas terug in Amsterdam.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.