Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace intensiveert stenenactie op Noordzee

  •  
24-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Greenpeace plaatst sinds vanochtend nieuwe natuurstenen op de Klaverbank in de Noordzee. Deze keien schermen het natuurgebied af tegen schadelijke sleepnetten van vissers. ‘Staatssecretaris Henk Bleker maakt geen aanstalten om dit bedreigde gebied echt te beschermen, dus doen wij zijn werk voor hem’, stelt Tom Grijsen, campagneleider oceanen bij Greenpeace. ‘Deze stenen, die hier ook van nature voorkomen, vormen bovendien een perfecte habitat voor vissen, krabben, anemonen en koudwaterkoraal.’
Aan het begin van deze week plaatste Greenpeace al acht standbeelden van zeepaarden op de Klaverbank. ‘Die zeepaarden zijn nu de wachters van dit natuurgebied’, aldus Grijsen. ‘De overheid doet niets aan het feit dat de bodem van officiële natuurgebieden op zee keer op keer wordt omgeploegd door sleepnetten. En dat terwijl het slecht gaat met de Noordzee. De kabeljauw is ernstig bedreigd en er zijn steeds minder roggen en haaien.’
Veiligheid
Van elke steen die Greenpeace plaatst, worden de exacte coördinaten doorgegeven aan alle relevante autoriteiten, zoals de Nederlandse Kustwacht. Alle vissersschepen worden middels de officiële kanalen op de hoogte gebracht. Vissers zullen dit gebied mijden, waardoor de natuur in alle rust kan aansterken.
Greenpeace voert al jaren campagne voor zeereservaten. Het afsluiten van natuurgebieden op zee heeft een positief effect op de visstand en het ecosysteem. De natuurlijke staat van de bodem kan zich herstellen, vissen groeien er groter en zorgen voor meer nageslacht. Daarvan profiteert de visserij, omdat ook buiten de grenzen van zo’n gebied het aantal vissen toeneemt. Bleker heeft deze zomer de kans om op Europees niveau de instelling van zeereservaten hoog op de agenda te zetten. Volgende maand wordt een begin gemaakt met de hervorming van het Europees visserijbeleid, iets dat slechts eens in de tien jaar gebeurt.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.