Greenpeace: houtkapbedrijf Danzer betrokken bij mensenrechtenschendingen in Congo
• 07-11-2011
• leestijd 2 minuten
Het Duits-Zwitserse bedrijf Danzer Group is betrokken bij mensenrechtenschendingen in de bossen van Congo. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace vandaag publiceert. Nederland is in Europa al jaren een van de grootste afnemers van Congolees hout. Het Greenpeacerapport toont aan dat SIFORCO, een dochteronderneming van de Danzer Group, in mei 2011 in een dorpje in Congo medeverantwoordelijk was voor een reeks misdaden, waaronder verkrachtingen en zelfs mishandeling met dood tot gevolg. Dit zegt Greenpeace in een persbericht.
Mishandeld
Greenpeace verzamelde bewijsmateriaal en getuigenissen van de schokkende gebeurtenissen in de nacht van 2 mei 2011 in het dorp Bosanga in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ongeveer zestig soldaten en politieagenten vielen het plaatsje binnen. Een dorpeling - Frederic Moloma Tuka- werd mishandeld en overleed aan zijn verwondingen, vrouwen en meisjes werden verkracht. Verschillende andere mensen zijn mishandeld en zestien personen werden gearresteerd en meegevoerd. Uit het Greenpeace-onderzoek blijkt de betrokkenheid van het houtkapbedrijf Danzer bij deze misdaden. Dochterbedrijf SIFORCO leverde de truck en chauffeur die de soldaten aanvoerde en de arrestanten afvoerde. Ook werden de soldaten en politieagenten betaald door een medewerker van SIFORCO.
Wantoestanden
“Dit is een gruwelijk voorbeeld van wat deze houtkapbedrijven in Congo uitvreten. Bedrijven, zoals Danzer, schenden voortdurend de afspraken met de lokale bevolking. Ze beloven ziekenhuizen en scholen te bouwen in ruil voor het kappen van bos. Maar ze doen het niet! Als de lokale bevolking hiertegen protesteert wordt dat keihard afgestraft. We hebben nu de wantoestanden in het dorpje Bosanga in kaart gebracht, maar dit soort onrecht gebeurt veel vaker”, stelt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland.
Rechtzaak
De dorpelingen geven hun strijd voor gerechtigheid niet op en zijn eind augustus een rechtszaak tegen het bedrijf gestart. Een heldhaftige stap in een land waar bedrijven onschendbaar lijken te zijn. Danzer stuurt echter aan op een schikking en wil op die manier vervolging ontlopen.
Ook de Nederlandse overheid wil, via het Initiatief Duurzame Handel (IDH), de industriële houtkap in Congo stimuleren. IDH laat weten niet samen te werken met Danzer, maar wel met andere houtkapbedrijven. Hilde Stroot is daar niet gerust op. "Het gewelddadige conflict in de Danzerconcessie is illustratief voor Congo. Nederlands ontwikkelingsgeld zou beter besteed zijn aan het opbouwen van een goede rechtstaat dan bedrijven te financieren die betrokken zijn bij dit soort misdrijven."
Bron: Greenpeace
Foto (cc) Johan Wieland