Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Greenpeace: ‘Heropening kolencentrale Maasvlakte is ongepast’

6 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
kolen
Milieuorganisatie Greenpeace heeft dinsdagochtend gedemonstreerd tegen de heropening van de kolencentrale van investeerder Riverstone op de Maasvlakte. Die elektriciteitscentrale lag al sinds begin vorig jaar stil vanwege technische mankementen, maar die zijn opgelost. Greenpeace noemt het "onbegrijpelijk en ongepast" dat de kolencentrale weer wordt opgestart.

Een aantal actievoerders stond met spandoeken voor de centrale. Daarop was "nooit meer open" en "hé overheid kap eens met kolen" te lezen. Het bedrijf achter de energiecentrale wilde dinsdagochtend geen reactie geven op de actie van Greenpeace.

Acties tegen de kolencentrale

Het Amerikaanse Riverstone kocht de kolencentrale in 2019 van het Franse nutsbedrijf Engie. Vorig jaar gaf het bedrijf al aan bereid te zijn de centrale eerder dan 2030 te sluiten mits daar compensatie vanuit de overheid tegenover staat. Volgens Greenpeace wil de overheid daar zo'n 240 miljoen euro voor betalen, maar wil Riverstone meer geld zien.

2% van de totale CO2-uitstoot

"We hadden verwacht dat de overheid meer overtuiging en daadkracht zou tonen, zodat de centrale niet meer aan zou gaan", zegt Dewi Zloch van Greenpeace, die erop wijst dat de centrale op volle capaciteit 2 procent van alle Nederlandse CO2 uitstoot. "Riverstone had die verantwoordelijkheid zelf ook kunnen pakken." De milieuorganisatie waarschuwt dat door de heropening de klimaatdoelen die door het Urgenda-vonnis zijn vastgelegd buiten bereik raken.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Pieter417 apr 2021 - 11:39

Stel de regering geeft "genoeg" geld.. wie ruimt de hele centrale dan op??