Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace hangt Groeten uit stralend Zeeland aan stadhuis Middelburg

  •  
02-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernafval.jpg
Actievoerders van Greenpeace hangen in alle vroegte een enorme ansichtkaart met ''Groeten uit stralend Zeeland'' aan het stadhuis in Middelburg. Op de kaart staan vrolijk recreërende mensen, rokende schoorstenen en een stralende kerncentrale. Naast het stadhuis staat een geluidswagen met het geluid van een ruisende zee, onderbroken door sirenes. Met deze actie wil Greenpeace de Zeeuwen wijzen op de belangrijke keuze die morgen in het stemhokje gemaakt moet worden: voor Zeeland als dé nucleaire provincie van Nederland of voor een echt schoon en stralend Zeeland.
''Toen we vorige week op straat de Zeeuwen deze keuze voorlegden werd duidelijk dat lang niet iedere Zeeuw zit te wachten op nog een kerncentrale, nog meer radioactief afval en een nog groter risico op een kernramp,'' zegt Ike Teuling, campagneleider kernenergie voor Greenpeace. ''Zeeuwen volgen gelukkig niet allemaal blindelings de nucleaire ambities van hun energiebedrijf Delta. Ze kiezen liever voor een écht stralende en schone toekomst met meer wind- en zonne-energie ''
De actie is onderdeel van de campagne ''Groeten uit stralend Zeeland''. Vorige week deed Greenpeace met haar actieschip de Argus vijf Zeeuwse steden aan. Actievoerders maakten de Zeeuwen op straat duidelijk dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen ook kunnen kiezen voor een stralend schone provincie zonder kernenergie. De Zeeuwse gemeenten zijn immers eigenaar van energiebedrijf Delta. Zij kunnen de directie van Delta dwingen om te kiezen voor schone energie in plaats van een peperdure, vervuilende en gevaarlijke tweede kerncentrale.
Dat niet alle Zeeuwen blij zijn met de nucleaire ambities van hun energiebedrijf blijkt ook uit de resultaten van een opinieonderzoek dat Greenpeace liet uitvoeren door het onderzoeksbureau GfK. Uit dit onderzoek blijkt dat 84 procent van de Zeeuwen positief is over windenergie, een energievorm die Delta totaal links laat liggen. Daarnaast is 92 procent positief over zonne-energie en ziet slechts 40 procent kernenergie als een acceptabele manier om energie op te wekken.
Delta zadelt Zeeland straks niet alleen op met nog meer kernafval en een nog groter risico op een kernramp, ook het financiële risico van de kerncentrale komt op het bordje van de Zeeuwen terecht. De bouwkosten van een kerncentrale zijn torenhoog. In Finland wordt op dit moment gebouwd aan een kerncentrale die bijna 6 miljard euro gaat kosten terwijl de belastingbetalers een prijs van 2,5 miljard euro was beloofd. Voor deze prijs wordt een tweede Borssele nooit rendabel. De Zeeuwse gemeenten zullen de rekening gepresenteerd krijgen als de kerncentrale straks verlies lijdt.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.