Vroege Vogels

Greenpeace elektronicaranglijst legt groene leugens bloot

  •    •  
07-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groene_lijst.jpg
De nieuwe elektronicaranglijst, die Greenpeace vandaag publiceert, maakt pijnlijk duidelijk dat de groene beloftes van veel elektronicagiganten weinig waard zijn. Dell, Samsung, Lenovo en LG haalden hun termijn voor het uitbannen van de ergste gifstoffen niet. Pure onwil, want Apple en HP laten zien dat het al goed mogelijk is om zonder gif te produceren.
“De tijd van praten is voorbij. De elektronicagiganten moeten nu écht in de benen voor het uitbannen van giftige stoffen”, aldus Kim Schoppink, campagneleider groene elektronica van Greenpeace. “Dit is het jaar van de waarheid. Als bedrijven woord houden, zullen we in 2010 al veel nieuwe gifvrije computers en TV’s op de markt zien komen. Elk bedrijf dat nú afhaakt, gooit zijn groene reputatie volledig te grabbel.”
Nokia is koploper op de groene lijst, maar wordt op de hielen gezeten door Sony Ericsson. Deze bedrijven scoren opgeteld het best qua energieverbruik, het vermijden van gif en het nemen van verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van hun afgedankte apparaten.
Apple blinkt uit bij het uitbannen van gifstoffen. Alle apparaten van het bedrijf zijn al vrij van de schadelijkste stoffen, pvc en broomhoudende vlamvertragers. Deze gifstoffen zorgen voor veel milieuvervuiling als de apparaten worden afgedankt, met name in ontwikkelingslanden waar veel elektronica-afval wordt gedumpt.
HP is met een inhaalslag bezig, het bedrijf maakte al een laptop die nagenoeg vrij is van deze gifstoffen en presenteerde gisteren twee nieuwe laptops en een desktop zonder pvc en broomhoudende vlamvertragers. Beide bedrijven maken duidelijk dat het goed mogelijk is om zonder gif te produceren.
Nintendo vindt het milieu nog steeds onbeduidend en blijft hekkensluiter. Samsung maakt een dramatische val. Na lange tijd in de top van de ranglijst te hebben gestaan, valt het bedrijf nu naar de zevende plek omdat het zijn belofte om broomhoudende vlamvertragers voor januari 2010 uit al zijn producten te verbannen niet heeft waargemaakt.
Dit jaar buigt de Europese Unie zich over het gebruik van gif in elektronica. Greenpeace wil dat pvc en broomhoudende vlamvertragers worden verboden in elektronica. Een aantal producenten, waaronder Acer, steunt zo’n verbod. Zij krijgen hiervoor extra punten in de groene ranglijst. Greenpeace wil dat alle producenten zich hard maken voor een verbod.
De ranglijst is te vinden op www.greenpeace.nl/greenerelectronics
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.