Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace eist stilleggen Borssele

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernenergie_06.jpg
Greenpeace vindt dat Minister Verhagen van Economische Zaken de veiligheidssituatie van kerncentrale Borssele niet serieus neemt en eist met een handhavingverzoek dat hij de centrale per direct sluit voor onderzoek. Als Verhagen geen gehoor geeft aan deze eis, stapt de milieuorganisatie naar de Raad van State. Campagnedirecteur Joris Thijssen: ‘Wij hebben de afgelopen weken steeds gewaarschuwd voor mogelijke haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele. Nu de Europese Commissie zich ook kritisch uitlaat over de veiligheid van de centrale, moet de minister het probleem niet langer bagatelliseren. Een kerncentrale is geen koekjesfabriek: stilleggen dat ding.’
Haarscheurtjes
Deze zomer zijn bij kerncentrales in België haarscheurtjes in het reactorvat aangetoond. In reactie hierop zijn die centrales voor onbepaalde tijd stilgelegd. Hoewel het reactorvat van de kerncentrale in Borssele door hetzelfde bedrijf is gemaakt, vindt Verhagen het niet nodig om Borssele direct stil te leggen voor onderzoek. Gisteren liet de minister per brief weten dat de oorzaak van de scheurtjes het gevolg zijn van fouten in de productietechnieken. Omdat in Borssele onder andere een ander staalsoort is gebruikt, zullen daar geen scheurtjes in zitten. Maar uit het rapport van de Belgen blijkt dat zij nog helemaal niet precies weten wat de oorzaak is van die scheurtjes.
Aan norm voldoen
Daarnaast heeft de Europese Commissie zich gisteren zeer kritisch uitgelaten over het resultaat van de Europese stresstesten voor kerncentrales. Miljarden zouden er nodig zijn om centrales aan de norm te laten voldoen. Ook Borssele is niet op orde. Noodapparatuur is niet voldoende beschikbaar in complexe rampsituaties en de gebruikte normen voor aardbevingen en overstromingen zijn niet strikt genoeg. Thijssen: ‘Verhagen moet doen waartoe hij verplicht is: het zekere voor het onzekere nemen, stilleggen en op de juiste wijze inspecteren.’
Greenpeace heeft gevraagd de zaak snel op te pakken en verwacht binnen twee weken een antwoord van Verhagen op het handhavingverzoek.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.