Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace: "Dubieus schip in IJmuidense haven"

  •  
05-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123881.jpg
Vanochtend is een Russisch schip met een dubieus verleden als vervoerder van illegaal gevangen vis de haven van IJmuiden binnengevaren. Het schip ontloopt inspecties, sjoemelt met papieren en neemt lading over van vissers die illegaal vissen. Uit onze informatie blijkt dat dit schip, de Mumrinskiy, vanochtend vis heeft binnengebracht van vijf verdachte vangstschepen. De vangstschepen hebben het met name gemunt op bedreigde visbestanden zoals kabeljauw. Greenpeace roept de Algemene Inspectiedienst (AID) en het ministerie van LNV op om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden op te treden tegen de aanlanding van illegale vis. Dat laat de mileu-actiegroep op haar site weten.
In augustus voerde Greenpeace al actie om het aanlanden van illegale kabeljauw door de Mumrinskiy te voorkomen. Greenpeace riep de AID op tot een grondige inspectie in samenwerking met Rusland en Noorwegen. De AID heeft toen slechts een reguliere controle uitgevoerd en de aanlandingspapieren niet geverifieerd met de Russische en Noorse autoriteiten. Zo is het onmogelijk te achterhalen of de vangst binnen de toegestane quota van de schepen valt.
Greenpeace wil dat de AID en het ministerie van LNV nu wel gehoor geven aan de eis voor een grondige inspectie van de Mumrinskiy. Een nieuwe regeling van de NEAFC (North East Atlantic Fisheries Commission) maakt deze inspectie mogelijk. Op basis van wetgeving van de Verenigde Naties kan Nederland de vis weigeren.
Illegale visvangst is een bedreiging voor het voortbestaan van grote vissoorten, waaronder kabeljauw. De visindustrie heeft al een enorme aanslag gepleegd op de kabeljauw in de Noordzee, en nu wordt de vis in de Barentszzee overbevist. Zolang de Nederlandse overheid niet op haar strepen gaat staan zullen illegale vissers Nederland als witwasland voor hun vangsten zien. En blijven schepen vol illegale kabeljauw hun lading probleemloos aan land brengen.
Om een indruk te geven van de ernst van het probleem, heeft Greenpeace voor één specifieke Nederlandse haven de aanlanding van illegale vis in kaart gebracht. Hierover komt begin februari een rapport uit.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor