Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace boekt gentech succes

  •  
26-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Het Nederlandse Campina gaat voor haar Duitse zuivelmerk Landliebe alleen nog gentechvrij veevoer gebruiken. Landliebe melk wordt al in oktober gentechvrij, yoghurt en toetjes volgen daarna. De stap is een reactie op de oproep van Greenpeace om gentech te weren uit de hele productieketen.
De Landliebe producten krijgen als een van de eersten het nieuwe label ‘Ohne Gentechnik’. Het label is een initiatief van de Duitse overheid om de consument keuze te bieden: met of zonder gentechgewassen.
Voorbeeld voor Nederland
Het label is een goed voorbeeld voor de Nederlandse overheid, die nog niets doet voor de keuzevrijheid van consumenten. Dat kan veranderen. Op donderdag 2 oktober wordt het Algemeen Overleg over Biotechnologie met de ministers Cramer en Verburg voltooid.
Veel politieke partijen maken zich grote zorgen over gentech besmettingen van gangbare en biologisch veevoeders en de verminderde keuzevrijheid van boeren en consumenten. Nu heeft de Tweede Kamer de kans om de Nederlandse regering te verzoeken om net als Duitsland een label voor dierlijke producten te introduceren. Goed voor de consument, goed voor de markt.
Bijkomend milieuvoordeel
Campina wil de Landliebe producten gaan produceren met regionaal geteeld veevoer en zal geen soja meer gebruiken. De alsmaar uitdijende sojateelt is in Zuid-Amerika oorzaak van grootschalige tropische ontbossing. Deze overstap van Landliebe naar Europees veevoer scheelt ongeveer 9.200 ton sojabonen: een akker zo groot als 4.600 voetbalvelden.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.