Vroege Vogels

Greenpeace blokkkeer steenkolenhaven

  •  
02-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119599.jpg
Greenpeace blokkeerde woensdag de steenkolenhaven in Amsterdam. Met deze actie roept Greenpeace op om van het regeerakkoord ook een klimaatakkoord te maken.
In de Amsterdamse steenkolenhaven hebben de actievoerders van Greenpeace verschillende kranen bezet. Ze maakten daarmee het lossen van het kolenschip Maciej Rataj onmogelijk. De lading van 33.750 ton steenkool is bedoeld voor Nederlandse kolencentrales.
Beelden van de actie werden vertoond op een mega groot beeldscherm voor het Catshuis, waar de formateurs in Den Haag vergaderden. Via een live-verbinding riep een van de actievoerders de fractievoorzitters op om van dit regeerakkoord ook een klimaatakkoord te maken.
Ook Nederlanders willen geen kolen. Uit onderzoek van Interview NSS blijkt dat maar liefst driekwart van alle Nederlanders een voorkeur heeft voor schone energie (energie van zon, wind, waterkracht en biomassa). Ruim de helft vindt dat de overheid alleen geld moet steken in de ontwikkeling van schone energie en niet in andere energie, zoals olie, kolen, gas en kernenergie. 
Om ernstige klimaatverandering te voorkomen pleit Greenpeace ervoor alles in het werk te stellen om in 2020 30 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Daarom moet een nieuw kabinet inzetten op minimaal 2 procent energiebesparing per jaar. Daarnaast moet het kabinet jaarlijks 2 miljard vrijmaken voor schone energie. Alle schone energie-technologie is al beschikbaar. Het is nu een politieke keuze of Nederland overschakelt op duurzame energie of doorgaat met het verstoken van fossiele brandstoffen.
Stroomproducenten zoals Nuon hebben in Nederland op dit moment plannen voor vier nieuwe grote kolencentrales. Mede door de verbranding van steenkool is de Nederlandse klimaatvervuiling door CO2 sinds 1990 met meer dan 10 procent gestegen. Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie Greenpeace Nederland: ‘Als Nederland echt iets aan het klimaatprobleem wil doen moet een nieuw kabinet ingrijpen en het groeiend gebruik van kolen in Nederland stoppen. Als we nu kiezen voor vieze kolencentrales zitten we de komende veertig jaar vast aan deze vorm van klimaatvervuiling. De omslag naar een schone energiehuishouding begint hier en nu. Er is geen tijd te verliezen.’

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.